Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zdravstvena pismenost je jedna od najvažnijih aktivnosti zajednice za 21. vijek, jer zdravstveno pismen građanin je već upola riješio većinu svojih zdravstvenih teškoća. Jedna od najvećih zajednica koja treba da razumije i unapređuje svoj zdravstveni status sigurno je sportska zajednica, istraživanje koje je u 2017. godini sprovela Nedeljka Vuković među sportistima grada Prijedora, dovelo je do projekta pod nazivom “Zdravstveno opismenjavanje sport ista u gradu Prijedoru”. Naučni rad Vukovićeve “Procjena zdravstvene pismenosti sportista” prezentovan je na međunarodnom naučnom skupu.

Projekat je podržan od strane Gradske uprave, a veliku podršku dao je Zavod za medicinu rada i sporta, čiji su stručnjaci održali tri od četiri predviđena seminara. Nakon seminara u Prijedoru na teme “Ishrana sportista” i “Sportske povrede i njihova prevencija”, proteklog vikenda u amfiteatru Medicinske škole doktor Miodrag Vukotić govorio je o temi “Suplementi u sportu i doping sportista”. Polaznici, medu kojim su najbrojnije odbojkašice “Prijedora” i košarkaši “Hantersa”, odgovarali su na test-pitanja. Učesnici seminara ističu da su mnogo toga naučili, otklonili brojne zabune i naučeno će im mnogo koristiti.

– Nadam se da će sportisti, koji su prisustvovali ovim edukacijama, značajno promijeniti i poboljšati svoj odnos prema zdravlju, a time korigovati navike koje štetno utiču na njih i sportske rezultate koje ostvaruju. Posljednji seminar, sredinom januara, obrađivaće temu higijene u sportu i mentalne higijene sportista – istakla je Nedeljka Vuković.

M.Bogun/Kozarski