“Odluka o skraćenju lige nije doneta na uštrb klubova, već zarad povećanja kvaliteta fudbala u prvoligaškom karavanu Srpske”, kaže Mile Kovačević, predsjednik Fudbalskog saveza Republika Srpske.

Svi članovi Izvršnog odbora jednoglasno su podržali novi sistem takmičenja, po kojem će 10 klubova nastupiti u Prvoj ligi, a koji će da zaživi naredne sezone. Kovačević kaže da klubovi koji se takmiče u društvi najboljih Republike Srpske moraju da uhvate korak sa modernim fudbalskim vremenima: ulaganjem u inrastrukturu, obrazovanje stručnog kadra i razvijanju omladinskih kategorija.

“Odluka je samo radi kvaliteta fudbala, ništa drugo nas nije rukovodilo. Igranje, reda radi, uljuljkano od desetog do drugog mjesta, bez objektivnih pomaka u razvoju fudbala, pogotovo u infrastrukturi i omladinskom pogonu – ne vodi nigdje,” rekao je Kovačević.

Kovačević kaže da je zadovoljan radom saveza u godini na izmaku.

“Zadržali smo stabilnu pozicju unutar krovne kuće BiH fudbala, a naš zadatak je da i u vremenima koja dolaze branimo naš interes koji nam pripada” ističe Kovačević.

Kaže da će Fudbalski savez Srpske u narednoj godini posebnu pažnju posvetiti gradnji novih terena, ali i da će uskoro put Beograda, na sastanak sa predsjednikom Fudbalskog Saveza Srbije, Slavišom Kokezom. Nezaobilzana tema, biće, kako je rekao, i utkamica između selekcije Republike Srpske i Srbije.

“Na sastanku ćemo da razgovaramo o svim temama i razmišljanjima, a sigurno ćemo da obuhvatimo i tu priču koja je za nas uvijek aktuelna, a koja nije realizovana zbog brojnih drugih objektivnih okolnosti na koje nismo mogli da utičemo,” kaže Kovačević.

Fudbalski savez Srpske godinu na izmaku obilježiće manifestacijom “Dan fudbala”. Stručni žiri, skratio je imena kandidata za prizanja, pa su u konkurenciji za najboljeg fudbalera srpske ostali Demir Peco, Vladan Danilović i Bojan Marković. Trku za najperspektvnijeg fudbalera nastavljaju Marko Brkić, Stefan Arbinja i Ognjen Davidović, dok su u treneskom foto finišu ostali Mladen Žižović, Darko Vojvodić i Dragan Mićić. U konkurenciji za najboljeg fudbalskog radnika Srpske, ostali su Boris Stanišić, Vico Zeljković i Zoran Deket.

ATV