Prošla poslovna godina bila je uspješna za prtjedorske “Komunalne usluge*, kako sa aspekta obavljenih poslova, tako i sa finansijske strane, iako završni račun još uvijek nije kompletiran, već se zna da su „Komunalne usluge”, ostvarile pozitivan flnasijski bilans, kaže direktor ovog preduzeća Milanko Dujo.

– Treba imati u vidu da nam je u protekloj godini na naplatu pristigao i kredit za investiciju na deponiji. Ali mogu reći da smo sve svoje obaveze izmirivali redovno, te da smo očistili sve obaveze po reprogramu duga, koje su iznosile oko 2 miliona KM – rekao je Dujo. Međutim, ove godine rad „Komunalnih usluga” mogao bi biti otežan. Razlog je odluka gradske skupštine da se dio budžetskih sredstava namijenjenih za zajedničku komunalnu potršonju prenamijeni za servisiranje duga za električnu energiju prijedorskog „Vodovoda”.

– Sa ovim odlukama, kojima se ova stavka umanjuje za oko 150.000 KM. ozbiljno će biti dovedeno u pitanje poslovanje preduzeća. Ali i kvalitet naših usluga vezanih za održavanje higijene grada, i svih naših aktivnosti od koji zavise građani ali i ugled Prijedora – naglasio je on. Dujo je rekao da će u narednom periodu nastojati razgovarati sa predstavnicima gradskih vlasti i odbornicima kako bi se pokušalo naći neko rješenje za nastalu situaciju. Jer ovo umanjenje sredstava dovodi u pitanje rad “Komunalnih usluga”, a možda i plate zaposlenih, navodi Dujo.

On je posjetio da se od 2010. godine budžetska stavka za zajedničku komunalnu potrošnju kretala oko jednog miliona maraka. Za ovu godinu traženo je i povećanje ove stavke za 150.000 KM, budući da su tokom godina rasli troškovi, od cijene goriva do ličnih primanja zaposlenih. Na kraju se desilo upravo suprotno, pa je teško napraviti plan poslovanja, kažu u ovom pred uzeću.

Z.J./Kozarski