Napad na Tuzlansku kapiju djelo islamskih terorista (VIDEO)

Na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine nije eksplodirala granata sa Ozrena, kako je iskonstruisano presudama Suda BiH, već je riječ o simultanoj terorističkoj eksploziji sedam koordinisanih detonacija. To piše u konačnom Izvještaju međunarodnih eksperata, koji su izvodili simulacije na poligonu u Nikincima. Samo na taj način, kako je utvrđeno, bilo je moguće da na ovom mjestu pogine 71 osoba, a u detonacijama bude ranjeno više od 300 ljudi.

Nijednom od 59 eksplozija, tim od 400 međunarodnih eksperata nije mogao postići ono što je navodno uradio top od 130 milimetara. Analizom rekonstruisanog mjesta eksplozije i zapisnika vještaka o obliku i veličini povreda otkriveno je – čime jeste.

– Čak 27 žrtava sa Tuzlanske kapije se mogu uslovno označiti kao potencijalni bombaši samoubice, jer je sudski utvrđeno da su izgubili život od posljedica bliskog eksplozivnog udara. Naši stručnjaci su tokom istrage analizirali sve terorističke napade u svijetu od 1950. do 2016. godine. Događaj u Tuzli se najviše poklapa sa napadom, koji je 1996. godine izveden na vojnu bazu SAD u Dahramu u Saudijskoj Arabiji, kada je stradalo 17 Amerikanaca, a ranjeno više od 70 – ističe Ilija Branković, šef međunarodnog ekspertskog tima.

Na osnovu te činjenice, moglo bi se doći i do pravog počionioca ovog napada, stoji u izvještaju šefa ekspertskog tima, balističara Ilije Brankovića, jer je za pomenuti napad na američku bazu uhapšen Šejh Mahmud abu Abdul Aziz, osnivač odreda El mudžahid u BiH.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica naglasio je da je očigledno da su muslimanske snage izvele napad na svoje ljude.

Prema sudskim izvještajima, koje je tim pokušao da reprodukuje, na tijelu, primjera radi, Edise Nemić, izbrojano je 45 rana sa leđa, sprijeda, po glavi, nogama, kao da je bila u buretu sa eksplozivom.

Armin Šišić imao je deformacije koje odgovaraju eksploziji 1.826 kilograma trotila, dok je u granati 130 milimetara punjenje od tri i po kilograma.

– I moje ime treba da stoji na Tuzlanskom spomeniku jer sam i ja žrtva tog zločina. Zamislite, analiza 50.000 terorističkih akata govori da je u napadima artiljerijskim projektilima prosjek smrtnosti žrtava 1,8 po granati topa, mine ili raketnog bacača. Kada su u pitanju podmetnute bombe, prosjek je šest žrtava čak i kada detonira kamion sa eksplozivom. Samo je “moja” granata ubila 71 osobu – navodi Novak Đukić, penzionisani general Vojske Republike Srpske.

U Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica zahtijevaju novu istragu.

– Samo tražimo da se uzmu u ozbir novi dokazi i sprovede novi postupak – rekao je Kojić.

Branković zaključuje da eksplozije na Tuzlanskoj kapiji, kao i one na Markalama 1 i 2, u Ulici Vase Miskina i na Alipašinom polju u Sarajevu imaju isti rukopis.

Naglašava i da je tokom petogodišnjeg rada na ekspertizi događaja u Tuzli, njegov tim dobio vjerodostojne podatke, da su Bošnjaci učestvovali u ubijanju sopstvenog naroda, zarad medijskih manipulacija.

RTRS