POTROŠAČI, NE DAJTE DA VAS PREVARE Šta uraditi kad vam običnu vodu po paprenoj cijeni prodaju kao original parfem?

Potrošač se može izboriti sa trgovcima, čak i kada izgleda da je to nemoguće, ali samo ako zna svoja prava i ako je uporan, poručuju iz udruženja za zaštitu potrošačkih prava, povodom Svjetskog dana potrošača.

A da prevara ima na pretek pokazuju  i iskustva Udruženja “Don” iz Prijedora, kojem se javljaju potrošači iz svih krajeva RS. Tako je jedna žena prijavila da je po paprenoj cijeni umesto vrhunskog parfema u tržnom centru kupila obojenu vodu u original pakovanju.

– Imali smo i slučajeva reklamacije na automobile, mobilne telefone i druge skupe uređaje. Bilo šta da je u pitanju, potrošač treba da se obrati udruženju i da insistira na svojim pravima utemeljenim na zakonu – kaže izvršna direktorka ovog udruženja Murisa Marić.

Ipak, rijetki su građani koji znaju da za svaki uređaj, koji se pokvari u roku od dvije godine od dana kupovine, mogu tražiti zamjenu za novi, popravku o trošku trgovca, ili povrat svog novca, bez obzira na to šta piše u garantnom listu. Tako je, naime, propisano Zakonom o zaštiti potrošača RS, a zakon je “preči” od ugovora o garanciji.

 

 

 

Tako je jedan Banjalučanin, iako je na garantnom listu za skupi telefon pisalo da “displej ne podliježe garanciji”, dokazao da ima pravo na to i pa mu je pokvareni displej zamenjen novim.

I statistike Inspektorata RS svjedoče da borba za prava potrošača nisu uzaludan posao. Tržišna inpekcija RS je prošle godine je obavila 217 kontrola po reklamacijama potrošača, od čega je čak 150 riješeno u korist kupca i to u većini slučajeva – na licu mjesta, bez neke posebne procedure.

Iskustva, naime pokazuju da u mnogim slučajevima, trgovci koji su uporno tvrdili da kupac nije u pravu, čim im se spomene inspekcija, udruženje potrošača ili Ombudsman za zaštitu potrošača BiH, “okreću ploču” i potrošaču hitro izlaze u susret.

Murisa Marić kaže da su potrošači i danas ugroženi zbog nepoznavanja svojih prava i nespremnosti da se bore za sebe. Dodaje, međurim, da ipak teret odgovornosti nije na građanima – potrošačima.

– Trgovci dužni da upute potrošača u njegova prava, ali to najčešće ne čine, nego naprotiv, pokušavaju da ga zbune i obeshrabre. Kupci su neuke stranke, ali trgovci su dužni da im, kada se požale, ponude knjigu reklamacija i predoče sve opcije koje im zakon stavlja na raspolaganje – zaključuju Marićeva.

Srpskainfo