Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu je na nezakonit način iz budžeta izdvojio 2,3 miliona KM i stavio ih na raspolaganje marketinškoj agenciji, angažovanoj na pripremama Godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj, koja će biti održana od 7. do 9. maja u Sarajevu, piše portal “Princip”.

Iz izvora bliskih kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića, portal “Princip” saznaje da je riječ o Agenciji “VIA media” koja je taj novac dobila zahvaljujući angažovanju i direktnom posredovanju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM Mirka Šarovića.

– Odluka Savjeta ministara o izdvajanju 2,3 miliona KM u suprotnosti je sa Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu i sa Zakonom o finansiranju institucija BiH kojim preraspodjela sredstava za plate i naknade nije dopuštena – naveo je izvor portala “Princip”.

Prema saznanjima ovog portala, agencija “VIA media” već radi pripreme za Skupštinu EBRD-a i dogovara posao sa domaćim medijima s kojima je prije tri dana i Šarović potpisao protokol o partnerstvu, odnosno njihovom praćenju, kao podršci predstojećem skupu.

– Među 16 medijskih partnera, odabranih po Šarovićevom ukusu, uglavom su mediji iz Federacije BiH, iz Republike Srpske samo BN televizija, Televizija K3 i Nezavisne novine. Nema ni RTRS-a, ni Novinske agencije SRNA, niti Glasa Srpske – piše portal “Princip”.

Ovaj izvor navodi da je Savjet ministara u tehničkom mandatu, što je vidljivo i u njegovoj odluci koja je u posjedu portala “Princip”, sa tih stavki odobrio milionski iznos i odmah ga prebacio na račun ministarstva na čijem je čelu Šarović koji će se na majskom zasjedanju u Sarajevu pojaviti i u ulozi guvernera BiH u EBRD.

Šarović je, kršeći Zakon o javnim nabavkama, odmah prebacio EBRD-u 2,3 miliona KM sa kojima će, kako to objašnjava “Principov” izvor, raspolagati Agencija “VIA media” koja “milionski vrijedan posao nije dobila na tenderu u ravnopravnoj tržišnoj utakmici”.

Prema navodima izvora portala “Princip”, sve što je urađeno u ovom slučaju očit je dokaz da je Savjet ministara u tehničkom mandatu preuzeo funkciju Parlamentarne skupštine BiH, jer izmjene budžeta koje je u konkretnom slučaju napravio može da odobri samo parlament.

Sagovornik ovog portala kaže da “u najmanju ruku” zvuči “apsurdno da u vrijeme kada se na ovakav način, bez tendera i javnih poziva, organizuje konferencija EBRD-a, u medije izlaze zvaničnici EU, prvenstveno šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark i pozivaju Savjet ministara, koji na njihove oči ne poštuje ni postojeći Zakon o javnim nabavkama BiH, da ubrza usvajanje izmjena i dopuna tog zakona.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Nikola Špirić rekao je za portal “Princip” da je ovo samo jedan u nizu diletantskog i amaterskog pristupa ovog saziva Savjeta ministara koji i u tehničkom mandatu pravi štetu.

– Ne sporeći značaj održavanja Godišnje skupštine EBRD-a u BiH i dobre prilike za jačanje kontakata i privlačenje investicija, očekujem da se poštuju zakoni ove zemlje. Ova konferencija je dobrodošla, ali obaveza je Savjeta ministara da poštuje zakone i procedure. Od ovih ministara navikli smo na razne egzibicije, ali bar na odlasku mogli su nas iznenaditi poštovanjem zakona – rekao je Špirić.