Zamjenik predsjedavajućeg Kluba Srba u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da je zbog nepostojanja vlasti zaustavljen evropski put i napredak BiH, te upozorila da SDA svojim uslovljavanjem uvodi zemlju u krizu neslućenih razmjera.
“BiH zbog stava jedne političke stranke – SDA, nije u mogućnosti da okonča proces uspostavljanja vlasti i time omogući da građane ove zemlje u tijelima vlasti predstavljaju oni koji su dobili njihovo najveće povjerenje”, istakla je Majkićeva za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Navodeći da SDA svojim uslovljavanjem uvodi zemlju u krizu neslućenih razmjera, ona je ukazala na to da Parlamentarna skupština BiH ne funkcioniše, Savjet ministara se više ne sastaje, te da jedino funkcionišu institucije Republike Srpske.

Prema njenim riječima, cilj SDA je da stranke iz Republike Srpske koje su izgubile izbore ostanu u Savjetu ministara kao da se izbori nisu ni dogodili.

“Želja /lidera SDA/ Bakira Izetbegovića je da gubitničke strane iz Republike Srpske nastave da vladaju kao da se izbori nisu ni dogodili. To je za Izetbegovića poželjna vlast koja bi, po njegovom mišljenju, mogla trajati sve do idućih izbora”, podvukla je ona.

Ako je tako, dodala je Majkićeva, onda moraju biti spremni da snose odgovornost za posljedice takvog stava.

Ona je navela da to potvrđuje tezu da je BiH nemoguća država koja, sa ovakvim uslovljavanjem i nespremnošću na otvoren dijalog, teško može opstati.

“Kao što SDA neosnovano ustrajava na tome da neće biti imenovanja mandatara u Savjetu ministara bez prvog Godišnjeg programa za MAP, tako je obaveza SNSD-a da poštuje rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglavašavanju vojne neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske”, poručila je Majkićeva, koja je član Predsjedništva SNSD-a.

U kontekstu evropskog puta zemlje, ona je navela da zbog nepostojanja izvršne vlasti BiH neće moći dobiti pozitivno mišljenje za kandidatski status do kraja godine, odnosno sve dok se ne formiraju nove institucije EU.

Kada su u pitanju međunacionalni odnosi u zemlji, Majkićeva smatra da je, dok god Bošnjaci u kontinuitetu zastupaju tezu da trebaju biti ravnopravniji u odnosu na druga dva naroda, teško govoriti o relaksaciji međunacionalnih odnosa u BiH.

Govoreći o podršci srpskih predstavnika hrvatskim zahtjevima za ravnopravnošću, Majkićeva je poručila da su spremni garantovati svima drugima ono što traže za sebe.

“Dugo će ova zemlja pamtiti rezultate nerazumne i kratkovide bošnjačke politike koja svoj uspjeh vidi u otimanju prava od drugih naroda”, rekla je Majkićeva.

SRNA/RTRS