sdr

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pozvao je mještane 11 naselja na širem području Omarske, gdje su u toku radovi na regionalnom vodovodu “Crno vrelo”, da potpišu ugovore o priključivanju na taj vodovod jer je to neophodno radi daljeg planiranja gdje će biti postavljan cjevovod.

“To je projekat u sklopu kojeg treba izgraditi oko 340 kilometara cijevi i oko 250 kilometara tercijarne mreže. Vrijednost projekta je 9,4 miliona KM”, rekao je Đaković novinarima u Omarskoj nakon obilaska radova i sastanka sa subjektima uključenim u realizaciju projekta.

Đaković je istakao da je rok za izvođenje radova 18 mjeseci, a konzorcijum koji čine banjalučki “Hidrokop” i bijeljinska “Higra” trenutno na terenu ima dvije ekipe koje rade u Jelićki i Gradini i uskoro će angažovati još dva tima.

“Svi procjenjuju da posao dobro ide. U ovom dijelu je 10 kilometara cijevi položeno u kanale. Kada sve bude završeno, predviđeno je da oko 4.000 domaćinstava dobije kvalitetnu pitku vodu”, dodao je Đaković i podsjetio da će sa ovog izvorišta Prijedor dobijati oko 40 odsto, a Banjaluka oko 60 odsto vode.

Mještanin Jelićke Slavko Švraka rekao je da se selo ranije vodom snadbijevalo sa izvora i cisternama.

“Sada većina domaćinstava ima individualne bunare, dio mještana snabdijeva se vodom zahvaljujući slobodnom padu, ali je sistem voda narušen zbog rudnika”, naveo je Švraka.

Vodovod “Crno vrelo” je zajednički projekat Prijedora i Banjaluke, a finansiraju ga kreditom Evropske investicione banke /50 odsto/, grantom /35 odsto/ i učešćem lokalnih zajednica i njihovih građana /15 odsto/.

Foto: prijedorgrad.org