Šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Rudar Prijedor Igor Janković sinoć je izvršio prozivku igrača za sezonu 2019/20, a kako su istaknute ambicije kluba “rudari” žele treću titulu u Republici Srpskoj i povratak u Premijer ligu BiH.  Prijedorčani su pre desetak dana dobili novu, ambicioznu upravu, sastavljenu od mladih i ambicioznih ljudi, koji se razumeju u fudbal, a povodom početka priprema juče je održana konferencija za novinare u klupskim prostorijama na kojoj su govorili predsednik Darko Milunović, direktor Saša Stević i šef stručnog štaba Igor Janković.

O ciljevima koji su postavljeni pričao je prvi čovek zeleno-crnih Darko Milunović koji je istakao:

-Mislim da imamo potentnu upravu koja može da sprovede u delo sve postavljene planove i ciljeve, sa poslovnog i sportskog stanovništa. Imamo nekoliko ciljeva do prvog kola za nastupajuću sezonu, od kratkoročnih je to da izaberemo najodgovornije ljude, to smo, hvala Bogu, i uradili, novi direktor je Saša Stević, sekretar Boris Srdić, a izabrali smo i šefa stručnog štaba Igora Jankovića, trenutno najboljeg trenera na kojeg smo mogli da računamo.

Prvi čovek kluba se potom osvrnuo i na problematiku kluba koja je godinama pritiskala Rudar Prijedor.

-Trenutno teku aktivnosti oko preseka stanja šta smo zatekli u klubu. Pored interne komisije angažovali smo i eksterno revizorsku kuću koja će da napravi polaznu tačku revizije. Nećemo da se bavimo istragama niti prošlošću, očekujemo podršku od naših prethodnika kako bi što pre imali jasniju sliku oko stanja u Rudar Prijedoru. Od nesportskih tema prioritet je deblokada računa i intenzivno radimo na tome, dug bez poreske uprave, na ovu temu, iznosi oko 50.000 maraka i na putu smo da obezbedimo ta sredstva. To nije jedini problem i on nas ne obeshrabruje jer smo očekivali da ćemo se s tim susresti. Stvari idu predviđenom dinamikom – rekao je Milunović, a onda nastavio:

-Želja nam je da sve dugove očistimo krajem sezone koja je ispred nas, a poreski dug da se reprogramira na pet godina, s godinom grejs perioda, tako da od julske plate, uz neto iznose, izmirujemo sve obaveze prema državi. Pripremili smo i modifikovan Pravilnik organizacije kluba.

Ipak, kako je rekao, Darko Milunović ističe da su sportski ciljevi najvažniji i da je uzaludno račuvodstveno i marketining, ako nema učinka na samom terenu.

-Angažovali smo, poluvolonterski, nove ljude da rade na imidžu i marketingu kluba. Međutim, možemo da budemo perfektno organizovani, da imamo najbolji sajt i prezentacije, ako to na terenu ne bude adekvatno ispraćeno i ne bude posete i ambijenta, imidž kluba nećemo popraviti. Cilj je povratak u Premijer ligu BiH, to je ključna stvar i nadamo se da će rezultate adekvatno da prati i poseta. Želja nam je da budemo najposećeniji klub u Prvoj ligi Republike Srpske, da Prijedor postane prepoznatljiv kao sredina za napredak igrača u narednom periodu. Takođe, u sportskom sektoru je cilj da afirmišemo jednog ili dva mlada fudbalera kako bi naš klub postao poželjan za dolazak potencijalnih igrača, pojačanja i mladih željnih afirmacije. Kada smo došli u klub zatekli smo situaciju kao da su svi digli ruke od kluba – istakao je predsednik “rudara” Darko Milunović.

Vrlo ambiciozno i jasno, precizno rečeno, ali poznajući Prijedor… Ostaje nadanje da će se sve, iz korena promeniti. To garantuju novi i mladi ljudi koji su preuzali brigu o Rudar Prijedoru. Iako grad na Sani odavno nije prepoznat kao sredina za napredak!

Infrastruktura

Presednik Milunović je pričao i o stvaranju infrastrukturnih uslova na Gradskom stadionu u Prijedoru:

-Pored organizacionih i takmičarski vrlo važno je da obezbedimo i insfrastruktorno uređivanje kompleksa pod čim se podrazumeva izgradnja reflektora, uređivanje svečanih loža i atletske staze, kako bi komfor bio mnogo bolji. Vodimo veoma važne razgovore po tom pitanju, pogotovo reflektora. Takođe, imamo priorotet sanacije glavnog terena jer Premijer liga BiH neće tolerisati vrlo loše stanje glavnog igrališta što je davno ispričana priča, a mi nećemo da žmurimo na to, rešavaćemo i priču oko pomoćnog terena sa plastičnom travom.

Stabilno finansiranje

Rudar Prijedor je jedan od retkih klubova koji ima stabilan izvor finansiranja.

-Klub ima prilično stabilno finansiranje od strane tri sponzora. Iza nas stoji Grad Prijedor, dva jaka sponzora, Arcelor Mital i RŽR “Ljubija”, a pored ovih sponzora u narednoj sezoni da obezbedimo bar još toliko sredstava. Projektovani budžet je između 600-700.000 maraka i da u sklopu tog budžeta rešimo određene dugove, angažujemo pojačanja, sprovedemo pripreme i servisiramo postojeće obaveze, kako bi od sezone 2020/21. počeli sa otplatom poreskog duga po reprogramu od 60 meseci.

Sportski žurnal