Ljubiša Aramnda, predsjednik Planinarskog Saveza RS-a i član Planinarskog društva “Klekovača” nedavno se vratio iz Maroka. Tamo su u organizaciji Planinarskog saveza RS-a s 22 planinara iz nekoliko gradova osvojila vrti Atlasa Toubkal i visinu od 4167 metara. Na sjeveru Afrike proveli su deset nezaboravnih dana. Do sada su uglavnom osvajali vrhove u komsiluku. Uglavnom Alpe, bili ove godine u Sjevernoj Makedoniji, Bugarskoj…

– Odluka da idu u Afriku bila je spontana i zajednička-kaže Aramanda.

-Odlučili smo prošle godine da malo promijenimo kontinent i klimatske uslove. I uspjeli smo izaći na vrh, mada nas je tamo malo iznenadio led. Afrika je inače topla tako da je temperaturna razlika u podnožju samog planinarskog doma i vrha od 20 do 25 stepeni celzijusa- kaže Aramanda. Za sve je trebalo dosta kondicionih priprema, izdržljivost je bila u prvom planu, mada samo jedan od članova ekspedicije nije uspio vidjeti vrh Atlasa, i sigurnost planinara bila je jako važna. Aramanda priča da su su u Markoko putovali iskusni planinari koji u karijeri imaju mnogo osvojenih vrhova preko 4000 metara.

Koliko je bilo naporno govori i podatak da su u dva dana prošli 48 kilometra i 3500 metara visinske razlike. Aramandi je ovo inače bilo i prvo putovanje u Afriku. Ekspedicija iz RS bila je smještena u selu Imlilu u malom planinskom mjestu u podnožju Atlasa. Kasnije su posjetili i glavni grad Rabat. Aramanda se zahvalio Ambasadi Srbije u Rabatu koja ih je domaćinski ugostila. Inače sve vrijeme su bili pod pratnjom obezbjeđenja. A zbog sigurnosti se moralo prijaviti i svako napuštanje i povratak u kamp. Uglavnom izuzme li se malo privikavanje na hranu koja Aramandi nije baš pasala sve je proteklo u najboljem redu, a najbolji osjećaj koji pamti je zastava RS-a i njegovog planinarskog društva na vrhu Atlasa.U planu za narednu godinu već ima odlazak za Gruziju ili Iran.

Kozarski