Prijedlog odluke o držanju i zaštiti kućnih ljubimaca naišao je na brojne primjedbe odbornika Skupštine grada Prijedora i ova tačka već je dva puta povučena sa dnevnog reda. Odluka, između ostalog, nalaže da vlasnici pasa i mačaka moraju da brinu da oni svojim oglašavanjem ne ometaju druge stanare, kao i da pojedini objekti za držanje životinja moraju biti udaljeni od objekta drugog vlasnika najmanje deset metara. Milorad Vujmilović, vršilac dužnosti šefa Odsjeka za komunalne poslove i zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi, smatra da je ova problematika složena i tvrdi da se u posljednje vrijeme suočavaju sa sve češćim žalbama građana na veliki broj pasa i mačaka na ulicama. Osim toga, to je i veliki trošak za lokalnu zajednicu, jer se na godišnjem nivou za uklanjanje i zbrinjavanje životinja potroši i do 120.000 KM. Njegovo mišljenje je da se mora urediti način držanja kućnih ljubimaca, naročito u samom centru grada.

– Ovom odlukom mi pokušavamo urediti držanje pasa, kako u kolektivnom stanovanjima, tako i u individualnim domaćinstvima. Prema Odluci, u stanovima se mogu držati jedan pas ili jedna mačka, dok se u prvoj i drugoj zoni mogu držati po dva psa ili dvije mačke. U trećoj zoni može se držati neograničen broj pasa, ali u skladu sa Pravilnikom o držanju kućnih ljubimaca. Oni koji žive u stanovima, moraju se pridržavati kućnog reda – dodao je on.

Vlasnici ljubimaca priznaju da je teško spriječiti životinje da se oglašavaju u određenom dijelu dana. ali isto tako dodaju da se životinjama mora posvetiti maksimalna pažnja. Mladen Goronjić upravo se zbog toga i odlučio za život u perifernom dijelu grada. Kaže, prije odluke o držanju kućnog ljubimca, neophodno je edukovati se o njemu.

Kada pričamo o psima, postoje rase koje traže duže kretanje, koje su za više ruralne sredine i zahtijevaju da dnevno predu i do 10 ili 15 km. U protivnom će prouzrokovati problem. Zavijaće. lajaće i tako uznemiravati druge – istakao je Goronjić.

O svemu ovome vodila se žustra rasprava i u skupštinskim klupama. Ajdin Mešić, predsjednik Skupštine grada, podsjeća da su odbornici uložili brojne amandmane.

-Odbornici su tvrdili da ima dosta propusta u samoj odluci. Samo je Mirsad Duratović uložio 17 amandmana – istakao je on.

Odluka o držanju i zaštiti kućnih ljubimaca ponovo će se naći pred odbornicima na jednoj od narednih sjednica lokalnog parlamenta.

B.D./Kozarski