Udruženje Čast otadžbine, koje je podnosilac zahtjeva za održavanje današnjeg skupa “Za Republiku Srpsku”, pozvalo je građane na skup, navodeći da se ne smije dozvoliti da važno pitanje, poput vojne neutralnosti Republike Srpske, postane predmet dezinformacija, a Banjaluka i Srpska taoci grupe ljudi.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Prvi hrabar korak srpskih poslanika je odluka da konstituišu Skupštinu srpskog naroda. Ta skupština srpskog naroda u BiH je 9. januara 1992. godine donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, a 28. februara Ustav Republike Srpske. Od svog osnivanja 24. oktobra 1991. godine do sada, Narodna Skupština je funkcionisala u deset saziva. Kao zakonodavni organ u strukturi vlasti obavljajući normativne, kontrolne, regulatorne i izborne funkcije iz svoje nadležnosti, centralna je institucija parlamentarnog uređenja Republike Srpske.

Naravno, te političke aktivnosti srpskog naroda i njihovo pravo na organizovanje nisu prihvatili muslimani i Hrvati i oružjem su nasrnuli i pokušali da obesprave, unište i protjeraju srpski narod sa vjekovnih ognjišta. Da bi odbranili svoje pravo i svoje institucije, Srbi su saborno organizovano kroz svoju vojsku i policiju uspjeli da odbrane Republiku Srpsku i omoguće kroz čitav rat rad svojih institucija.

Tokom čitavog rata, svojim radom sve institucije su vršile nadogradnju svoje Republike Srpske u svim sferama. U odbrani, u temelje Republike Srpske njenog parlamenta i svih institucija, ugrađeno je preko trideset hiljada života naših saboraca, proliveno na hiljade litara krvi, utamničeno i na preko 5.000 godina osuđeno naših političkih vođa, vojnih i policijskih komandanata i naše braće saboraca.

Ulazak svakog izabranog predstavnika u bilo koju instituciju Republike Srpske je ulazak na sveti žrtvenik kome treba pristupiti sa strahom i odgovornosti prema tim žrtvama. Nažalost, pojedinci u devetom i desetom sazivu Skupštine Republike Srpske u tu instituciju ulaze bez poštovanja i odgovornosti, osiono, nečovječno puni sujete, materijalne i svake druge kleptomanije skrnaveći to žrtveno mjesto. U svakoj kafani dobar ugostitelj ne dozvoljava gostu da hodajući od stola do stola uznemirava ostale goste već ga udalji iz objekta.

Nažalost, koristeći toleranciju organa Skupštine, pojedini poslanici SDS-a i PDP-a nepoštujući Poslovnik o radu i ponašanju, kao pijani gosti u kafani nedozvoljeno se za vrijeme rada kreću po skupštinskoj sali. U toku svog kretanja uznemiravaju svoje kolege i predstavnike vlasti uvredama, dijeljenjem nedoličnih suvenira, sve sa ciljem da onemoguće rad zakonodavnog organa.

Na posljednjoj skupštini vrijeđali su i onemogućavali srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sve čineći da ga onemoguće da obrazloži informaciju o dokumentu Program reformi BiH. Nepoštovanje i neuvažavanje takođe su ispoljili nedoličnim ponašanjem i prema predsjednici Reubilke Srpske Željki Cvijanović.

Nadobudni Stanivuković, krećući se po sali, dolazio je do štićene ličnosti, predsjednika Vlade Radovana Viškovića i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, i prema njima je bacao predmete u obliku NATO zastava. Ministar Lukač posebno je već duži period meta te grupe političkih izgrednika.

Da li je slučajno ministar Lukač njihova meta, ili je to zato što je on predstavnik istinskih boraca za Republiku Srpsku u organima vlasti koji rukovodi institucijom kao jedinog garanta bezbjednosti i očuvanja Republike Srpske? Da li tim iskazuju svoj odnos i nepoštovanje svih mrtvih, ranjenih, utamničenih i živih boraca?

Tako važno skupštinsko pitanje koje se odnosi na neutralnost Republike Srpske, pretvoreno je u pokušaj urušavanja Skupštine Republike Srpske. Da li su najavljena okupljanja SDS-ovih i PDP-ovih poslanika i njihovih pristalica urušavanje ugleda Republike Srpske, svečane proslave Nove godine i Hristovog rođenja, a posebno Dana Reublike Srpske?

Da li je cilj da Banjaluka i sva Republika Srpska postane talac skupine ko zna čijih izvršilaca radova okupljenih oko Stanivukovića, Јelene Trivić, Nebojše Vukanovića, uz instrukcije Mirka Šarovića?

Zbog očuvanja institucija Republike Srpske pozivamo sve rodoljube, borce i naše Banjalučane na skup “ZA REPUBLIKU SRPSKU” i ne dozvolimo dezinformisanje naših građana o tako važnoj temi, i spriječimo dalje namjere istih.

RTRS