Prijedorski tim Radio-mreže za opasnost, koji ima za cilj poboljšanje radio-komunikacije između svih nadležnih službi u slučaju eventualnih elementarnih nepogoda na području Prijedora i Republike Srpske, obilježio je tri godine rada. Od Republičke uprave civilne zaštite dobili su terensko vozilo.

Tokom poplava proteklih godina prijedorski radio-amateri doprinijeli su u uspostavljanju veze i koordinaciji rada službi za spasavanje. Tim Radio-mreže za opasnost, osnovan u okviru Radio-kluba “Kozara”, tokom protekle tri godine obnovio je opremu i edukovao kadrove. Dio opreme dobili su od Policijske uprave i republičkog Saveza radio-amatera. Od Republičke uprave civilne zaštite dobili su i terensko vozilo, koje su vlastitim snagama osposobili za eventualne zadatke.

– Trenutno je opremljen sa sredstvima veze kojima možemo pokriti sve frekvencije kada su u pitanju radio-amaterski opsezi i kada su u pitanju službene frekvencije službi sa kojima mi sarađujemo – policija, vatrogasci i hitna pomoć. Vozilo ima u sebi i mobilni repetitor tako da možemo omogućiti i pokrivanje određenog terena s kvalitetnim signalom – rekao je Ognjen Vukić vođa tima Radio mreže za opasnost Prijedor.

Prijedorski radio-amateri, koji rade volonterski, izumili su i ultrazvučni senzor za daljinsko mjerenje vodostaja rijeke Sane koji je postavljen na sredinu gradskog mosta. Ovaj senzor značajno je doprinio informisanosti građana.

– MZ Raškovac je poslije majskih poplava prošle godine konkretno zahvalila Radio-klubu i RMZO timu zbog toga. Bilo je praćeno, oko 30.000 i 40. 000 je bilo posjeta. Veoma je u ta tri, četiri dana bila posjećena stranica – istakao je Srećko Mišković član Radio mreže za opasnost Prijedor.

Marko Čivčić član Radio mreže za opasnost Prijedor dodao je da neće zaboraviti majske poplave koje se dešavaju na području Prijedora.

Prijedorski Radio -klub “Kozara” okuplja pedesetak radio amatera.

RTRS