Iz Sindikalne organizacije zdravstvenih radnika RS očekuju da će plate radnika prijedorskog Doma zdravlja biti umanjene samo za ovaj mjesec, te da će plate po najvećim koeficijentima biti isplaćene u martu za februar uz nadoknadu ovomjesečnog umanjenja.

Nakon što su iz prijedorskog Doma zdravlja najavalili da će umjesto pa najvećim plate isplaćivati po srednjim koeficijentima, danas je rukovodstvo ove zdravstvene ustanove razgovaralo sa predstavnicima sindikalnih organizacija.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, Milenko Granulić nakon sastanka je izjavio da je stav sindikata prijedorskog Doma zdravlja kao i republičkog sindikata da se stopira ova odluka o umanjenju palta.

– Ali pošto oni imaju redovne plate mjesecima i primopredaja je bila pozitivna oni su svoja sredstva koristili ova tri mjeseca, međutima, stav Vlade RS i Ministarstava je da će taj novac biti doznačen svim Domovima zdravlja za oktobar, novembar i decembar koji su isplatili platu po novoj cijeni od 145 KM – izjavio je Granulić.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Milenko Granulić

Podsjetio je da je NS RS rebalanskom budžeta predvidjela 5,2 miliona KM za ovo povećanje plata i rekao da očekuje da taj novac Vlada RS prebaci Fondu zdravstvenog osiguranja ili direktno zdravstvenim ustanovama.

– Mnogi su direktori isplaćivali plate na osnovu ušteda koje su imali. Sumnjam da će biti više od jedne plate umanjenjo i očekujem da će već plata za februar biti isplaćana kao do sada, uz povrat novca koji je bio umanjen za ovaj mjesec – istakao je on.

Naveo je da nije zadovoljan ugovorima koje zdravstvene ustanove sklapaju sa Fondom zdravstvenog osiguranja i da smatra da su oni mali.

– Predlagali smo u prethodnom periodu da  zdravstvena ustanova na kraju godine dostavi svoje prijedloge ugovora jer svi urade mnogo veće prijedloge nego što im nude iz Fonda – rekao je Granulić.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Tvrdi da su plate zdravstvenih radnika izuzetno niske i da oni biraju da odlaze u inostranstvo.

– Ljekari odlaze u Federaciju koja imaju dodatke na platu kao što je noćni rad i dežurstvo, imaju mnogo veće plate – tvrdi Granulić.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor, Milica Marjanović izjavila je da je u prošloj godini je došlo do promjena jer je u prva tri mjeseca 2019. cijena rada je bila 135 KM, dok je u oktobru Vlada RS odlučila da poveća cijenu rada na 145 KM.

– Cijena rada se nije mijenjala prošlih deset godina a prijedorski Dom zdravlja je imao srednje koeficijente, prethodna direktorica je donijela odluku u martu prošle godine da koeficijente poveća na najviši nivo, a u oktobru prošle godine Vlada RS je donijela odluku da cijenu rada poveća sa 135 na 145 KM, to je ono što je i dovelo do promjena – objasnila je ona.

Dodala je da ovo povećanje cijene rada Dom zdarvlja nije planirao u svom finansijkom planu.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Milica Marjanović

– Čekali smo da li će se desiti neka situacija da dobijemo neka dodatna sredstva, tako da smo pustili ta tri mjeseca i kada smo ušli u novu godinu cijena rada je i dalje ostala 145 KM a ta novčana sredstva nisu doznačena, jednostavno morali smo preventivno da djelujemo da ne bi ušli u period negativnog poslovanja-izjavila je Marjanović.

Poručila je da ovo umanjenje ne znači da u narednom periodu Dom zdravlja neće vratiti najveće koeficijente.

– Pokušavamo da nađemo zajedničko rješenje, čekamo taj ugovor sa Fondom, i očekujemno taj novac koji je u najavi da će biti doznačen, zdravstveni radnici su to povećanje itekako zaslužili, morali smo da se prilagodimo finansijkom planu jer je on baziran na prihodima i rashodima iz 2019. – istakla je ona.

Dodala je da je prosječna plata u prijedorsklom Domu zdravlja 1.120 KM, dok je u zdravstvenom sektoru u RS taj prosjek 1.084. KM.

Srpskainfo