Policija od sutra neće obezbjeđivati molitvene litije koje organizuje Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, zbog izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i upozorava da će svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama snositi organizatori, saopšteno je iz crnogorske Uprave policije.

Iz Uprave su naveli da, u većini slučajeva, ova javna okupljanja nisu ni prijavljena shodno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama, te je policija pokazala visok prag tolerancije i skupove tretirala kao spontana javna okupljanja.

Crnogorska policija navodi da je primijetno da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, ali da litijama prisustvuju i, kako kažu, bezbjednosno interesantna lica, lica od ranije poznata policiji po izazivanju incidenata, kao i pojedinci i grupe građana pod dejstvom alkohola.

– Tokom litija je registrovano i paljenje baklji, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava. Prema saznanjima policije, ima pojedinaca koji sa sobom nose hladno i vatreno oružje, što može dovesti do neželjenih incidenta, prekršaja i najtežih krivičnih djela – navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da ostvarivanje nečijeg prava ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju, ali da usljed litija dolazi do prekida saobraćaja na određenim relacijama što ometa funkcionisanje gradskih i medicinskih službi, kao i samih građana.

SRNA/RTRS