????????????????????????????????????

U posljednja 24 sata preminula je šezdesetsedmogodišnja Prijedorčanka koja se zbog infekcije korona virusom liječila na UKC RS dok je novim virusom zaražen još jedan stariji muškarac iz Prijedora.

Ovo je potvrdio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

-Trenutno imamo 12 pozitivnih, šest je izliječeno i četiri osobe su nažalost preminule u gradu Prijedoru. Trenutno je 119 osoba pod zdravstvenim nadzorom, 61 osoba je u kućnoj izolaciji i 68 u karantinu. Iz zdravstbnog nadzora je izašlo 1.337 osoba – izjavio je Đaković. On je dodao da je u bolnici “Doktor Mladen Stojanović” trenutno pet pacijenata.

-Jedna osoba iz Oštre Luke se oporavila i izašla. Ako se sjećate, imali smo tri osobe koje su imale prvi test negativan, nažalost, kada je izvršeno drugo testiranje dvije osobe su imale pozitivan test, a jedna negativan i ta osoba se smatra izliječnom – objasnio je on. Đaković je rekao da je u prijedorsku bolnicu na Kovid odjeljenje smještena nova pacijentkinja iz Kozarske Dubice koja je vraćena iz UKC RS.

-Dezinfekcije javnih površina, puteva, parkinga oko bolnice “Doktor Mladen Stojanović” su kompletno završene – kaže on.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Đaković je naveo da su prijedorskoj bolnici dostavljena tri transportna i jedan klinički respirator i dodao da je ova oprema iz Turske dostavljena uz pomoć nekoliko osoba.

-U tom poslu pomogao je Kemal Bajsak, naš prijatelj iz Manise, koji je generalni konzul BiH za Tursku, gospodin Hasan Šehović, Željko Vasiljević iz ambasade BiH u Turskoj i prevodilac Amel Sijačić. Pomogli su da naša bolnica dobije dokument da ova četiri aparata budu izvezena, a plaćena su novcem koji je prikupljan za opremanje bolnice – izjavio je Đaković.On je rekao da je u posljednja 24 sata bio jedan prekršaj ograničenja kretanja i šest prekršaja zbog nenošenja zaštitne opreme.

Đaković je dodao da je Radna grupa imenovana za pokretanje vrtića stvorila uslove da od ponedjeljka počne sa radom ova ustanova, u slučaju da to odobri Republički štab za vanredne situacije.

-Pravno i materijalno su stvoreni uslovi za pokretanje vrtića. Prilikom anketiranja roditelja, njih 50 je reklo da želi i da im je neophodno da dijete pošalju u vrtić, od čega je 47 djece iz Prijedora i troje iz Omarske, pa ako se donese zvanična odluka Štaba ovih 47 od ponedeljka se mogu dovesti u centralni vrtić, a ovih troje u vrtić Omarska. Sve je usmjereno ka 11. maju, ali zvanične odluke Štaba još ne postoje – kaže on.

Đaković je poručio da je grad Prijedor dobio dokument od Instituta za javno zdravstvo RS koji je definisao koje su ovlaštene institucije koje mogu da vrše dezinfekciju i dodao da je obaveza da se jedna od ovih institucija uključi u dezinfekciju.

Izvor: Srpskainfo