epa06730276 People march during a controversial commemoration rally at the Loibacher Feld near Bleiburg, Carinthia, Austria 12 May 2018. A religious ceremony was held prior to commemorations of the Bleiburg massacre, the execution of Croatian Ustasha fascists and civilians by Yugoslav Partisan at the end of World War II in 1945, which was attended by thousands of far-right wing supporters. EPA-EFE/ALEX HALADA

Poslanik Zelene stranke Olga Foglauer, koja je u austrijskom parlamentu pokrenula inicijativu da se trajno zabrane godišnja okupljanja kod Blajburga, izjavila je da im je ključni argument to da se tu radi o ustaškoj propagandi, a ne o komemoraciji.

Foglauerova je naglasila da su se Zeleni angažovali da se napravi ozbiljan politički pritisak za trajnu zabranu Blajburga i da je sada na nadležnim organima da preispitaju sve zakonske mogućnosti da ustaška okupljanja na otm mjestu zauvjek postanu prošlost.

Ona je navela da u njenoj zemlji i širom Evrope ima dosta prostora za istorijsko osvješćivanje kada je riječ o progonima i masovnom ubijanju Srba, Jevreja i Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, te da taj zadatak moraju da preuzmu oni koji ne pristaju na nepravdu.

– Upravo su te strahote u koncentracionom logoru Jasenovac, koje ne priznaju i koje poriču učesnici skupova u Blajburgu nedovoljno prisutne u austrijskoj svijesti – rekla je Foglauer Večernje novosti.

Namjera ima je, pojasnila je, da se stavi tačka na takozvane komemoracije jer ih ustaše zloupotrebljavaju za samopromociju i veličanje sopstvenih principa.

– Osim toga, ove skupove hrvatske stranke koriste kao poligon za političku propagandu. Iz istorije moramo izvlačiti pouke. Ne možemo stavljati glavu pod pjesak i tako bježati od sopstvene odgovornosti – rekla je Foglauer i napomenula da se njena stranka godinama zalaže za zabrane okupljanja sa fašističko-revizionističkim tendencijama.

Rok da parlament Austrije odgovori na zahtjev parlamentarnih stranaka, kojima se jedino nije priključila desničarska Slobodarska partija (FPO) je 25. jul.

Izvor: SRNA/Srpskainfo