Predsjednica Srpske Željka Cvijanović posjetila je dvije prijedorske osnovne škole, koje pohađa dvije hiljade učenika.

OŠ "Dositej Obradović", Pećani kod Prijedora - Foto: RTRS

OŠ “Dositej Obradović”, Pećani kod PrijedoraFoto: RTRS

U školi “Dositej Obradović”, uz pomoć lokalnih preduzeća i predsjednice Republike, između ostalog, obnovljeni su podovi, dok je škola “Petar Kočić”, renovirana sredstvima Vlade Srbije od 200.000 evra.

U prijedorskoj školi “Dositej Obradović” obnovljeni su podovi, na inicijativu Šumskog gazdinstva “Prijedor”, uz podršku lokalnih privrednika.

OŠ "Dositej Obradović", Pećani kod Prijedora (foto RTRS)

OŠ “Dositej Obradović”, Pećani kod Prijedora (foto RTRS)

– Želim i ovom prilikom da se zahvalim predsjednici Republike Srpske, kao i privrednicima grada Prijedora na uloženim sredstvima koja smo iskoristili za renoviranje i nabavku nastavnih sredstava – rekla je direktorka Osnovne škole “Dositej Obradović” Gina Gruban.

 

Direktor Šumskog gazdinstva “Prijedor” Saša Bursać najavio je i novu akciju za pomoć.

OŠ "Petar Kočić", naselje Urije (foto: RTRS)

OŠ “Petar Kočić”, naselje Urije (foto: RTRS)

– Ono što je zaista problem ovih dana i što sam ja uočio, jeste da dvije područne škole, a to je škola u Donjoj Dragotinji i škola u Cikotama, ne pripadaju ovoj školi, već pripadaju drugoj. Prokišnjavaju obe škole, pa sam zamolio predsjednicu Srpske da nam pomogne. Јa ću pokrenuti akciji sljedeće godine – dodao je Bursać.

A podrška je stigla iz kabineta predsjednice Republike.

– Zahvalila bih se, naravno i ja privrednicima ovdje, zato što su ljudi ovdje odlučili da zajedno sa institucijama angažuju određena sredstva i da obezbijedimo upravo te bolje uslove za našu djecu. Ono što je sigurno namjera jeste da se širom Srpske u svim našim opštinama i gradovima i to ne samo naravno u gradskim zonama, nego da se isto tako u seoskim zonama, adaptiraju i rekonstruišu sve škole – naglasila je Cvijanović.

OŠ "Dositej Obradović", Pećani kod Prijedora (Foto: RTRS)

OŠ “Dositej Obradović”, Pećani kod Prijedora (Foto: RTRS)

Vlada Srbije uložila je 200.000 evra u rekonstrukciju Osnovne škole “Petar Kočić”, koja je prva u regiji dobila atletsku stazu.

– Mi smo ta sredstva iskoristili za renoviranje i adaptiranje unutrašnjeg dijela škole. Napravili smo jednu salu za višestruke namjene, napravili smo pozornicu. Drugi dio sredstava koji je veći i koji je možda još značajniji za zdravlje naših učenika je sređivanje terena oko škole – izjavila je direktorka Osnovne škole “Petar Kočić” Prijedor Gordana Bosančić.

OŠ "Petar Kočić", naselje Urije (Foto: RTRS)

OŠ “Petar Kočić”, naselje Urije (Foto: RTRS)

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović istakla je da se kroz ovakve projekte može intervenisati iz budžeta kabineta predsjednice.

– Meni je drago što sam u nekom periodu prethodnom i sama mogla intervenisati kroz budžet predsjednice Republike, naravno u manjem iznosu, koji se odnosio na rješavanje problema koji se odnosio na sanitarnne čvorove. Evo nakon toga došla je ova velika donacija koju smo dobili iz Srbije – naglasila je Cvijanović.

Predsjednica Srpske poručila je da će i ubuduće, za ovakve projekte, sredstva iz kabineta predsjednika biti na raspolaganju.

Autor: RTRS