Pogotovo u Derventi po ucjenama, samovolji, skandaloznom i nediplomatskom ponašanji, tačnije po zlu i prepoznatljivom gestu srbomrstva pamte aktuelnu ministarku spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Biseru Turković.

Ovih dana ovaj, “radikalni islamista”, kako je kvalifikuje Dževad Galijašević, ekspert za terorizama, pozvala je na ukidanje Republike Srpske, a predstavnika srpskog naroda u Predsjedništvu BiH uporedila sa Hitlerom, a prije nepunu godinu, prisjećaju se Dervenćani, srpskoj omladini je zabranila da igraju i pjevaju na Festivalu kulturnih različitosti u Dohi.

Kako su “Novosti” pisale, derventsko KUD “Bosiljak” nije otputovalo u Katar na Međunarodni festival folklora, u suorganizaciji UNESK-a, jer mu je Turkovićeva, kao tadašnji ambasador u toj zemlji, zabranila nastup. Srpska omladina iz Dervente, međutim, nije pristala na njen ultimatum i ucjenu.

– Žalosno i nedopustivo je da je jedna takva osoba i danas na nekom značajnom mjestu – kaže Stana Nagradić, kulturno-umjetnički rukovodilac “Bosiljka”.

Ona se prisjeća da je “Bosiljak”, u februaru prošle godine, odbio zahtjev ambasade BiH u Katru, tačnije Turkovićeve, da derventski folkloraši, umjesto na Međunarodnom festivalu, isključivo nastupaju na svečanosti povodom 1. marta, koji se u dijelu FBiH slavi kao “dan nezavisnosti BiH”.

– Uprkos tome što smo imali zvaničan poziv domaćina za Međunarodni festival i već uplaćene avionske karte, ambasadorka Turkovićeva je Katru zaprijetila “međunarodnim incidentom”. Čak, kako je navela, ugrožavanjem odnosa BiH i Katara. Naravno, nismo nasjeli na njeno “kukavičije jaje”, ni otputovali na njenu svečanost koja se ne priznaje u Srpskoj – kaže Nagradićeva.

Očekivanja u Srpskoj su, sudeći po mnogobrojnim žestokim reakcijama, da najnoviji izliv srbomzstva Bisere Turković ne prođe samo na verbalnim osudama.

Podsjetimo, u poznatom derventskom slučaju, tadašnji ministar inostranih poslova u tehničkom mandatu Igor Crnadak nije uspio da smijeni skandaloznu i samovoljnu ambasadarku uz konstataciju da mu se “i ne javlja na telefonske pozive”. Baš kao što to nije uspjelo ni tada, a i danas članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku.

I to sve dok su do sada brojni srpski ambasadori smjenjivani, bez posebnih obrazloženja.

– Zahtjevam hitno izvinjenje ministarke Turković srpskom narodu – oglasio se, uz “oštru osudu”, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, dok se Nikola Špirić, njegov stranački kolega, ipak, javno založio za njenu-smjenu.

Stiče se utisak da je ponajdalje u svojim kategoričkim osudama otišao ekspert Dževad Galijašević.

– Bisera Turković je radikalni islamista koja svojim izjavama protiv Republike Srpske i njenih predstavnika priziva rat i takvoj osobi nije mjesto ni u zajedničkim institucijama niti u BiH. Onaj ko želi dobro BiH treba da otera Biseru Turković i time otera fašističke ideologije, ideoligije mržnje, Handžar divizije, odreda `El mudžahid`, raznih islamista i Mladih muslimana – kaže, za “Novosti”, Galijašević.

Ovaj istaknuti stručnjak za borbu protiv terorizma tvrdi da to što “Turkovićeva radi predstavlja direktno razbijanje BiH”, pa postavlja pitanje zašto o svemu tome ćute i ne reaguju američka, njemačka i druge ambasade i zvaničnici.

(Izvor: Novosti.rs)