Grad Prijedor objavio je danas javni poziv za dobijanje bespovratnih sredstava oko 420.000 evra iz Čelendž fonda, na koji, šesti put, mogu da apliciraju privredni subjekti iz BiH i Švedske, a otvoren je do 12. februara.
Sredstva su namijenjena privrednim subjektima sa inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Za potencijalne korisnike iz kategorije startapa, koji su registrovani najmanje šest mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta do 10.000 evra, dok korisnici iz kategorije mikro, malih i srednjih preduzeća sa do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 evra.

Aplikanti moraju obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50 odsto ukupne vrijednosti predloženog projekta, a čija realizacija ne može biti kraća od tri niti duža od šest mjeseci.

Ocjenjuju se inovativnost, izvodivost i održivost poslovne ideje i društvena korist, a prednost imaju vlastite inovacije privrednih subjekata u odnosu na nabavku gotovog inovativnog rješenja proizvoda ili nabavljene tehnologije koje će doprinijeti razvoju novog proizvoda, usluge ili procesa na tržištu, te imati širu društvenu korist.

Prijave se podnose isključivo u elektronskoj formi na sajtu /www.c2c.ba/, a s ciljem što bolje informisanosti potencijalnih aplikanata, uvažavajući aktuelnu epidemiološku situaciju, na onlajn info-sesijama biće predstavljeni detalji javnog poziva.

Onlajn info-sesije biće održane sutra u 11.00 časova, u utorak, 26. januara, u 10.00 i u 13.00 časova i dan kasnije u podne.

Čelendž fond uspostavljen je u okviru projekta “Čelendž to čejndž”, koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA, a sprovode ga Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija Republike Srpske, dok je partner u projektu i švedski region Ostergotland.

Za dodjelu bespovratnih sredstava iz ovog fonda na prethodnih pet poziva pristigle su 2.574 aplikacije.

Do sada je realizovano 89 projekata, koji su podržani sa oko 1.16.000 evra, a u toku je realizacija još 70 projekata.

Ukupni rasploživi Čelendž fond je oko 3,9 miliona evra.

Izvor: Agencije