U nedjelju 24.01.2021. godine, u crkvi Sv. Petra i Pavla u Sanskom Mostu, organizovana je dodjela paketića za djecu sanskih povratnika.

Ovu akciju već devetu godinu tradicionalno organizuje Zavičajno udruženje Sanjana „Grmeč“, uoči Svetog Save, velikog hrišćanskog praznika i školske slave. Želja Udruženja je da na ovaj način da do znanja djeci naših povratnika da nisu zaboravljeni i da im bar malo uljepša ovaj veliki praznik. Pored mnogobrojnih problema sa kojim je suočena povratnička zajednica u Sanskom Mostu, dodatno im je kako ističu teško pala i činjenica da su ostali bez sveštenika.

Svetu Liturgiju služio je sveštenik iz Кoprivne, protojerej Neven Marinković, trenutno namjesnik  Parohije Sanske.

Uručeno je oko 150 paketića za djecu predškolskog uzrasta, dok je za đake uručeno 48 paketa sa školskim priborom. U akciju su kao i do sada uključena i djeca sa područja Oštre Luke, dijela opštine Sanski Most koji je nakon Dejstonskog sporazuma pripao Republici Srpskoj. Usljed velikog odaziva humanih ljudi ovoj akciji uručena je i novčana pomoć u isnosu od 50 km za 20 učenika koji se školuju u Sanskom Mostu.

Podjela paketića je samo jedan dio akcije gdje je početkom januara uručena i podjela 106 paketa prehrambenih proizvoda za najugroženije povratničke porodice. Sve akcije koje organizuje ZUS Grmeč vrše se u koordinaciji sa našim sveštenicima na ovom području.

Pored velikog broja naših sugrađana rasutih širom svijeta, koji se redovno odazivaju na naše humanitarne akcije, poseban doprinos daju naša bratska udruženja iz Srbije. Najveći broj tih udruženja je sa prostora Vojvodine. Direktor Fonda za pomoć izbjeglim, prognanim i raseljenim licima pokrajinske Vlade Vojvodine Duško Đutilo, lično je prisustvovao liturgiji i dodjeli paketića u Sanskom Mostu. Ovom prilikom upoznao se sa radom Udruženja i aktivnostima koja se provode na prostoru Sanskog Mosta i obećao pomoć u aktivnostima Udruženja u narednom periodu.

ZUS Grmeč će nastaviti sa svojim aktivnostima i pružanjem pomoći povratnicima i u narednom periodu. Ovom prilikom se i zahvaljujemo svima koji su se odazvali akciji i na bilo koji način pomogli rad Udruženja.

prijedor24h