Izgradnjom istočne obilaznice u Prijedoru, koja je na čekanju više od dvije decenije, rasteretio bi se saobraćaj u gradskoj zoni. U Gradskoj upravi kažu da slijedi dopuna projektne dokumentacije, jer je prethodna stara i nepotpuna. Vrijednost projekta obilaznice je oko 21 milion KM.

Devedesetih godina preko rijeke Sane izgrađen je most “vijadukt” nakon čega je na toj lokaciji trebalo da bude izgrađena obilaznica koja bi rasteretila dio magistralnog puta M-15 koji ide kroz centar Prijedora.

Međutim, 20 godina ovaj projekat čeka realizaciju.

Mještani koji žive nedaleko od asfaltiranog dijela obilaznice kažu da je izgradnja ovog puta značajna za cijelu prijedorsku regiju.

I prijedorski privrednici su kategorični – prioritet realnog sektora je infrastruktura. Dodaju da je na prvom mjestu u ovoj regiji neophodno kvalitetnije energetsko snabdijevanje za privrednike, ali i kvalitetne putne komunikacije.

Nakon devedesetih godina, gradnja obilaznice je nastavljena 2003. godine kada su Prijedorputevi izgradili oko dva i po kilometra.

Projektom je predviđen nastavak gradnje više od osam i po kilometara obilaznice, koja bi se priključila s jedne strane ka Federaciji BiH, a sa druge na magistralne puteve prema Banjaluci i Kozarskoj Dubici.

– Predložili smo Gradskoj upravi Prijedor da pronađu način i da skupe sve informacije. Smatramo da je dosta zemlje otkupljeno i potrebno je da se sagleda šta to još nije riješeno, te da se u što hitnijem roku riješe imovinsko-pravni odnosi i izda građevinska dozvola – naveo je Radenko Crnogorac, direktor preduzeća Prijedorputevi.

Prema predračunu, za realizaciju obilaznice, neophodno je izdvojiti oko 15 miliona KM. Međutim, u Gradskoj upravi Prijedor kažu da je projekat iz devedesetih godina nepotpun.

– Nisu uračunati veliki infrastrukturni objekti na trasi, to je prelaz preko rijeke Gomjenice i prelaz preko željezničke pruge Prijedor-Banjaluka. To bi, prema našoj procjeni, koštalo još oko šest miliona KM – naveo je Dragoslav Kabić, v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko – stambene poslove.

Vršilac dužnosti direktora ЈP Putevi Republike Srpske, Davor Kostrešević, očekuje da će Gradska uprava Prijedor preduzeti sve što je u njihovoj moći da se riješe imovinski odnosi, kako bi se nastavilo sa izgradnjom obilaznice.

Podvožnjakom, u Gradu na Sani, koji je dio magistralnog puta M-15, u ljetnom periodu, u prosjeku saobraća preko 20.000 vozila dnevno, što potvrđuje preopterećenost gradske mreže.

Autor: RTRS