Oprečni stavovi opozicije pokazuju da im je važno sve, osim srpskog jedinstva. Čim je srpski član Predsjedništva BiH juče saopštio da će ići na sastanak sa turskim predsjednikom u Sarajevo i da ima dogovor o tome sa liderima stranaka iz opozicije, brže bolje su pojedini opozicionari to osudili.

PDP-ova Jelena Trivić obrušila se na odluku Milorada Dodika, tvrdeći da krši zaključke Narodne skupštine, iako je on dobio podršku lidera te partije. Nije jasno pojedincima da dolazak na sastanak ne predstavlja učestvovanje u radu zajedničkih institucija. Zato, smatraju analitičari, Srbi moraju da se ujedine oko pitanja važnih za Srpsku.

„Trebamo biti svjesni da opozicija mora dobro da prouči i usaglasi informacije koje imaju sami između sebe, da ne bi bilo da partija daje podršku, a jedan pojedinac značajan iz partije u medijima istupa kako on tu podršku uskraćuje. Sa Turskom generalno treba imati dobre odnose tako da se to ne treba prepustiti Biseri Turković i sličnima kao što su Džaferović ili Komšić, tako da i ja podržavam sastanak da se neke stvari u ime srpskog naroda prenesu lično“, rekao je Danijel Simić, urednik portala frontal.rs.

„Kada je riječ o jedinstvu Srba u odnosu na probleme u BiH poznato je da se to jedinstvo ispoljavalo do sada u više navrata, ali je ono kratko trajalo. Suštinsko jedinstvo podrazumijeva neke druge postulate, jedan dostignuti nivo opšte saglasnosti o vitalnim vrijednostima, ciljevima i planovima jednog naroda u jednoj zajednici“, rekao je Drago Vuković, politički analitičar.

Politika Trivićeve zasnovana je na principu “samo neka je protiv Dodika”. Jasna je Sanja Vulić poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Razumijem, kaže Vulićeva, nju i njenu obavezu prema stranim savjetnicima i mentorima, da se po svaku cijenu mora razbiti srpsko jedinstvo. Ukazala je i na Član 42 Poslovnika o radu Predsjedništva.

„Neodlaskom predsjednika Dodika na neke buduće sastanke Predsjedništva, doći ćemo u situaciju da Šefik Džaferović i Željko Komšić mogu apsolutno da odlučuju o sudbini svih nas, kako entiteta, Brčko distrikta i kompletno, sutra da nas ukinu ako žele, ali vrlo je jasno da je uska povezanost između mentora Jelene Trivić i mentora političkog Sarajeva“, istakla je Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Ne želim da drugoj dvojici članova Predsjedništva BiH ostavim priliku da Erdoganu, koji je veliki lider velike države, iznesu samo svoje stavove, a da ne čuje naše,  rekao je Dodik. Pojasnio je da to ne znači da se neće možda održavati neke sjednice, ali da na njima neće biti odluka.

„Ja ću se ponašati isključivo kako je to naložila Narodna skupština, a to je da nema odlučivanja u organima na nivou BIH i tamo je navedeno Predsjedništvo, Savjet ministara i Parlamentarna skupština i mi ćemo se držati toga pa čak i ako neko izađe od nekih iz toga mi ćemo ostati jer imamo dovoljno potencijala u Republici Srpskoj da provedemo te zaključke i mimo tih zaključaka nećemo odustati. Bez obzira na špekulante koji pokušavaju da na svaki način odgovornog odnosa prema tim pitanjima prikažu kao vid nekoga popuštanja ili nečega slično“, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BIH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik saopštio je juče da će se sa turskim predsjednikom koji u BIH stiže ove sedmice sastati na osnovu dogovora sa predsjednicima političkih partija u Republici Srpskoj. Jasno je poručio  da će se poslije sastanka u Predsjedništvu BiH vratiti u Banjaluku i neće prisustvovati neformalnim susretima.

Izvor: ATV