Povodom trenutne situacije u Skupštini grada Banjaluka predsjednik Skupštine Mladen Ilić javnosti se obratio saopštenjem.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Upravo sam završio sastanak sa šefovima odborničkih klubova i grupa skupštinske većine na kojem smo odlučili da zbog napada, prijetnji i pritisaka gradonačelnika na nas, a time i na više od 70.000 građana koji su nam dali svoje povjerenje, nećemo prisustvovati današnjem skupštinskom zasjedanju!

Ovo je odgovor na autokratsko ponašanje i anarhistično djelovanje gradonačelnika i njegovo konstantno pozivanje na linč njegovih neistomišljenika. Od početka ovog mandata zbog naših sugrađana i daljeg razvoja Grada pružili smo ruku gradonačelniku, pokazujući time poštovanje i prema svim našim sugrađanima koji su glasali za njega! Međutim, ta pružena ruka nije prihvaćena, a želja za saradnjom ostala je jednostrana.

I upravo zbog toga i takvih stvari želim da svim građanima jasno i glasno kažem da gradonačelnik ima dva lica. Јedno pokazuje u rijetkim razgovorima sa odbornicima skupštinske većine kada pokazuje i volju za saradnju, ali čim se sastanak završi, on pokazuje drugo lice.

Onda se saradnja pretvara u konflikte i napade putem medija i društvenih mreža, a potrebe građana se potiskuju u drugi plan radi lične promocije i jeftinog populizma Kao predsjednik Skupštine, zadužen i ovlašćen da u najbolljem demokratskom duhu vodim sjednice Skupštine Grada, neću dozvoliti da se vrši dalja agresija na odbornike i druge učesnike na sjednicama! Želim da sjednice Skupštine budu arene u kojima һemo se borit sa dobrim idejama, planovima i vizijama, a ne Koloseum u kojima se kao gladijatori koljemo do smrti!

Ne želim da sjednice budu izlivi mladalačke frustracije gradonačelnika, njegovog političkog bijesa i njegovog ličnog obračuna sa neistomišljenicima! Obaveza mi je da čuvam dignitet i legitimitet najbitnije gradske institucije, našeg gradskog parlamenta!

I zbog toga, poštovani sugrađani, Odbornici skupštinske većine neće prisustvovati sjednici Skupštine Grada sve dok gradonačelnik ne preispita svoje ponašanje, ne vrati se u okvire normalnog i civilizovanog dijaloga i u okvire svojih nadležnosti propisanih Zakonom, Statutom i Poslovnikom Skupštine Grada i dok ne prestane sa progonom, prijetnjama i etiketiranjima odbornika iza kojih stoji više od 70.000 građana! Hvala

Izvor: ATV