Šume su tamo gdje jesu. Niko ih ne prenosi fizički, njima se upravlja kao i do sada. Ali šume nisu isključivo vlasništvo Republike Srpske. Tako su sudije Ustavnog suda BiH objasnili odluku da neustavnim proglase odredbe Zakona i šumama Republike Srpske. Lopticu su prebacili i na Parlamentarsnu skupštinu BiH.

“Parlamentarna skupština BiH da to pitanje uredi zakonom. I onda zavisno od rješenja i kriterijuma koji budu utvrđeni tim državnim zakonom, mogu i entiteti  ili druge organizacione jedinice, fizička lica, imati pravo svojine nad Šumama kao javnim dobrom”, rekao je Mirsad Ćeman, potpredsjednik Ustavnog suda BiH.

Kakve god odluke donosio Ustavni sud BiH, milion hektara šuma ostaje u vlasništvu Republike Srpske. Oni koji od šuma žive, ne treba da brinu, poruke su iz Vlade.

“Kada je u pitanju sama eksploatacija, prodaja i preuzimanje drvnih sortimenata, drvoprerađivačka industrija u cjelini, mogu da budu opušteni naši drvoprerađivači i stanovništvo jer u suštini se ništa neće promijeniti. Jer mi smo očekivali ovu odluku i najavili smo je nakon same apelacije. To je čista politička odluka, ona nije pravno utemeljena, ona je isključivo politička odluka”, rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Zato bi konačan odgovor mogla da da Narodna skupština Republike Srpske. Srpski član BH Predsjeništva predlaže ukidanje svih dosadašnji odluka koje su izvan izvornog Dejtona i Ustava BiH. Kako do toga vec razmišljaju u Parlamentu Srpske.

“Takav prijedlog treba da se razmotri i treba da se na nivou institucija Republike Srpske zauzeti ozbiljan stav. Sigurno da bi se tu trebao uključiti i Senat Republike Srpske i političko i pravno i da vidimo na koji način bi to bilo najbolje. Onda to uputiti u određene procedure u Narodnu skupštinu Republike Srpske”, rekao je Milan Petković, potpredsjednik NSRS.

Odgovor Narodne skupštine na posljednju odluku Ustavnog suda BiH, priželjkuju i opozicionari. Poziv na dogovor, kažu, ne bi odbili.

“Ukoliko bi bio poziv ja bih se odazvao, zašto da ne. Neko možda smatra da mi nismo potrebni iz opozicije. Ukoliko smatra da ne trebamo, mi se ne namećemo na bilo koji način. Ali smatramo da je ozbiljno pitanje i da ovo zahtjeva odgovarajući odgovor”, rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Neustavni pokušaj postepene centralizacije BiH, nepovratno urušava kako povjerenje među narodima u BiH, tako i same temelje na kojima ona počiva, poruka je predsjendice Republike Srpske.

Izvor: ATV