Zamjenom teza do etiketiranja Srpske. Ovako politički akteri u Srpskoj vide dopis koji je Bisera Turković uputila visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelju, a povodom izjave mađarskog premijera Viktora Orbana.

Iz Srpske podsjećaju na ustaljenu praksu Turkovićeve i političkog Sarajeva da putem partnerstva sa dijelom Zapada, a zamjenom teza, promovišu svoje politike. Upozoravaju – za BiH nije rješenje ono što predlaže samo jedan narod.

Referišući se na izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana o zabrinutosti za, kako je rekao, integraciju zemlje sa dva miliona muslimana, Turkovićeva je uputila dopis na više evropskih adresa. Podsjetila je Evropsku uniju da vjerska opredijeljenost nije na spisku 14 prioriteta koje je BiH dobila od evropske komisije za integracije.
To je šablonsko ponašanje Bisere Turković, jasan je predsjednik NSRS, Nedeljko Čubrilović.

Dok diže glas za unitarizaciju BiH, ne propušta priliku, kaže, da prema ustaljenoj praksi, zamijeni teze i Srpskoj prikači etiketu pobornika rata.

– Ministarka Turković se dokazala u svom političkom djelovanju ne samo na poziciji ministra nego i kad je djelovala kao ambasador. Mislim da to treba uzeti, ne mogu reći kao jednu normalnu pojavu, ali tipičnu na ovim prostorima. Njeno pismo kao i mnoga druga ništa neće u tim odnosima značiti – istakao je Čubrilović.

Međutim, bošnjačka politička elita nastaviće sa decenijskom praksom da politički kontekst kreira na falsifikovanju činjenica, stava je ministar u Savjetu ministara, Staša Košarac. Tako dok Izetbegović govori o naoružavanju Bošnjaka, a Sarajevo bruji o ratu, pred međunarodnom zajednicom sve pripisuju Srbima.

– Mi jesmo svjedoci činjenice da su se članovi Predsjedništva Komšić i Džaferović našli sa ratnim komandantima koji imaju komandnu i svaku drugu odgovornost za stradanje Srba u proteklom ratu, a da to uopšte ne čini političko rukovodstvo Srpske i onda se zabrinu kada Evropa sazna istinu o tome kakva jeste politika Bošnjaka u BiH – kaže Košarac.

A njihova politika je jasna, kaže Košarac – perfidnom igrom promovisati ono što njima odgovara.

– I ovoga puta pokušavaju na temelju zamjene teza, što je njima svojstveno, da pokušavaju da obezbijede gotovo monolitan stav članica EU – izjavio je Košarac.

Predsjednica Srpske, Željka Cvijanović ranije je istakla da političko Sarajevo sve što radi u posljednje vrijeme u funkciji je pritiska. Već odavno Americi, a sada i Briselu pišu i svi su krivi, a u stvarnosti jedino su oni netolerantni. Bošnjačkim političarima predlaže da odu u Brisel i prema sopstvenoj volji rastjeruju i primaju članice Evropske unije, i naposlijetku biraju i funkcionere.

Autor: RTRS