Skoro mjesec dana sankcija. Isto toliko dana upitnika. Zašto je američka palica udarila na ATV?

Za američku silu- ATV je možda samo još jedan bokserski ring, u kojem se unaprijed zna ko je pobjednik. Za Ameriku je ova medijska kuća, možda poligon za takmičenje ili bokserska vreća, a za druge, porodica i jedini izvor prihoda.

Iza svjetla reflektora, kamera i scene stoje ljudi. Oni kojima je adresa ATV-a, druga kuća.

Sankcije nisu samo udar na slobodu izvještavanja, na novinare i na demokratiju. One su šamar svim drugim zanimanjima koje ATV od temelja do krova, čine upravo tom – drugom kućom.

Snimatelji, montažeri, vozači, portiri… to su samo neka od radnih mjesta u Alternativnoj televiziji na kojim od 5. januara ne prestaju ista pitanja.

“Ja sam montažer na ovoj televiziji 23 godine. Sa ovakvom situacijom se nisam susretao i ne znam, ove sankcije.. Ovo je jedinstven slučaj ja mislim, kod nas u BiH. Čini mi se da se nije dešavalo dosad. Situacija kao situacija me jeste zabrinula i razmišljao sam kući šta bi to moglo da znači pošto ja radim svoj posao kao I svaki drugi radnik i imam porodicu iza sebe. Kao i sve moje ostale kolege. Međutim nisam se nešto uplašio. Čak naprotiv, taj neki inat naš je proradio i ja ću da nastavim još jače i još bolje. Nadam se da će ovo biti kratkog daha”, kaže Aleksandar Miljković, montažer.

Oni koji godinama žive od posla u ovoj medijskoj kući, sankcije doživljavaju i lično. Lično, ali ne u strahu. Naprotiv.

“Ja kao dugogodišnji radnik naše medijske kuće.. NIje mi bilo jednostavno čuti vijest o sankcijama. Ali iskreno ne plašim se toga. Nisam razmišljao, ovaj, ni u jednom momentu da mijenjam posao. Ostajem i dalje, radim kao I do sada što sam radio na televiziji svoj posao.. Čak možda još više imam volje za rad i da zajedno radimo i borimo se kao i ostale kolege. Lično me jeste provrijedilo zato što dugo godina radim ovdje. Radimo korektno svoj posao i sad odjednom baš mi da dobijemo sankcije od tako jedne zemlje. Mi, čak mislim da nijedan medij nije u Evropi tako nešto doživio. A kamo li u BiH”, kaže Nedeljko Pevulja, vozač.

Zašto uvode sankcije, američka administracija nije znala da objasni. Ono što znaju zaposleni ATV-a, za tako nešto sigurno nije bilo razloga.

“Šefovi su nam objasnili da trenutna situacija ne ugrožava naš posao. Da svi ostajemo da radimo. Međutim, da ako neko ima bilo kakvog straha da se niko u preduzeću neće naljutiti ako neko od nas ode. Ako traži neko drugo radno mjesto ako smatra da je ugrožen od strane sankcija. Niko od kolega nije ništa zvanično rekao, niko nije rekao da će otići. Uglavnom svi vole da rade na ovoj televiziji”, kaže Zoran Gera, snimatelj.

“Nisam nikada mogao da pomislim da neko može da sankcioniše medij u kojem radim. Ali sad kad bih nabrajao gdje sam sve putovao i šta sam sve radio to bi bila baš duga priča. Za ovih nekih 16 godina na ATV meni je uvijek bilo ok sarađivati sa novinarima i rukovodstvom i sa svima sam u dobrim odnosima… za mene je ovo druga kuća”, poručuje Gera.

“Moj neki krug ljudi i prijatelja jeste pitao, ali ja ne znam šta da im kažem kao glavni razlog zašto smo pod sankcijama jer ne znamo. Ako neko drugi zna… volio bih da i meni kaže. A moje lično mišljenje je, ne znam, evo ja sam ovdje desetak godina, stvrno nisam ni čuo ni vidio da je neka medijska kuća iz bilo kojeg razlog našla se pod sankcijama. Bilo koje države.. I s te strane mi je bilo onako čudno. Ono što znam je da možemo da nastavimo da radimo normalno svoj posao svidjelo se to nekome ili ne, a šta će na kraju da bude, ja ne znam stvarno”, poručuje Adis Lađarević, realizator.

Dvije i po decenije izvještavanja, Sjedinjene Američke Države izbrisale su za samo nekoliko minuta, i nekoliko klikova. YouTube kanal ATV-a I  sve što je tamo pohranjeno – više ne postoji.

Bilo ko da na google pretraživaču potraži neki od radova naših novinara, teško da će ih tamo pronaći. Sankcije su najdirektnije uticale na redakciju portala. Nisu zato mogle protiv volje i želje novinara koji su danonoćno tražili nova rješenja.

“Bili smo zatečeni i iznenađeni. Međutim, prve posljedice već smo osjetili nakon dva do tri dana kada nam je ukinut YouTube kanal. Zatim naš portal pretraga je uklonjena sa pretraživača Google. Dobili smo i opomenu pred gašenje domena atvbl.com. Nas to nije uplašilo. Brzo smo se sabrali i konsolidovali, našli smo alternative za to. Našli smo evropske platforme, konkretno rusku, koju i sada koristimo, a koja se pokazala kao jako kvalitetna. Nastavljamo dalje, idemo dalje, idemo jače. Sve svoje znanje, rad i trud ćemo implementirati u ovu borbu i ja sam siguran da ćemo mi iz ovoga izaći kao pobjednici”, poručuje Danijel Vejo, novinar portala.

O sankcijama, još od prvog dana kada su uvedene, svakodnevno izvještava redakcija informativnog programa. Dok su brojna novinarska udruženja ćutala, naši novinari radili su svoj posao. Tako su pokazali i kakvo izgleda parvo lice Amerike.

“U Americi sam boravila nekih godinu dana, kada sam postala svjesna nekih političkih procesa tamo negdje pred kraj srednje škole. Otprilike kada sam razmišljala o budućoj profesiji, kada sam znala da ću se možda baviti novinarstvom. U tih godinu dana koliko sam tamo bila i uz sve ono što sam vidjela, proživljavala i slušala nikada ne bih mogla da pomislim da bi jedna medijska kuća mogla da bude izložena sancijama od strane te države. S obzirom da su oni uvijek bili ti koji se kunu u slobodu govora, demokratiju.. Svima je poznato da američka politika nije ista prema unutra i prema vani. Međutim, ovo zaista jeste jedna presedan, nadam se da nijedna medijska kuća, niko od kolega iz drugih kuća neće biti u prilici da doživi ovako nešto. Mi svakako obećavamo da nas ovo neće sputati i da ćemo i dalje raditi isključivo u interesu naših gledalaca”, kaže Tatjana Brestovac.

U interesu gledalaca i publike koja je 25 godina uz ATV, program neće trpiti. Iz uprave poručuju da domaća produkcija ostaje prioritet.

“Što se tiče naših planova, ja se nadam da će se u budućnosti riješiti te sankcije da ćemo izaći iz njih. Iako nama u principu ništa ne trpi. Solidno stojimo što se tiče naših tehničkih i ljudskih resursa. Planovi koje smo zacrtali, prije nego što su uopšte uvedene sankcije su u punom jeku njihove realizacije.

Što se tiče programa ATV-a naš program je zasnovan na domaćoj produkciji, to su serije I filmovi iz regiona. I na našoj vlastitoj produkciji. Tako da američke sankcije neće uticati na našu programsku šemu”, kaže Sandra Topalović, direktor programa.

Od uvođenja sankcija Alternativnoj televiziji niko od zaposlenih nije ni pomislio da ode iz ove kuće. To je, kažu u upravi, naša pobjeda nad Amerikom.

“Mi na ATV smo jedna velika porodica. Svi mi volimo svoj posao i radimo ga najbolje što znamo. Provodimo najviše vremena upravo ovdje nego u našim domovima. Siguran sam da će tako biti i u budućnosti. Koliko znam niko od nas nije tako razmišljao. To je ono na šta sam posebno ponosan. Svima nam je samo jedno u glavi, kako da budemo još bolji i kako da pokažemo da se istina ne može cenzurisati”, poručuje Dejan Stupar, direktor marketinga i komunikacija.

“Ono što je naš neki naredni korak jeste obraćanje i kontaktiranje svih relevantnih međunarodnih institucija, organizacija.. Želimo da čujemo šta oni misle o ovome, da je ovo udar na slobodu govora, demokratiju. Prosto nekako oči svjetske javnosti su uprte, prvenstveno novinara, u te organizacije jer su oni tu da štite te novinare. A mi generalno nastavljamo da radimo svoj posao bolje nego ikada. Nastavićemo da razvijamo sve naše strategije s posebnim osvrtom na domaću produkciju na najbolji i na najobjektivniji informativni program i svakako na razvoj našeg brenda na internetu. Bez obzira na ove sankcije mi ćemo uraditi sve što možemo da budemo prvi u regionu po nekim trendovima i servisima. Svakako ćemo biti tu za našu publiku”, zaključuje Stupar.

MInistarstvo finansija SAD-a, petog januara ove godine uvelo je sankcije našoj medijskoj kući. To su uradili bez jasnog obrazloženja i na osnovu ličnih procjena pojedinaca. Razlozi ovih radikalnih mjera nisu poznati niti jednom radniku ATV-a.

Izvor: ATV