Uniforma Vojske Republike Srpske je zločinačka i genocidna. Skandalozna je izjava poslanika Begije Smajić kojom je izvrijeđala Republiku Srpsku i to u njenom najvišem zakonodavnom tijelu. Zasmetalo joj je to što je Nebojša Vukanović juče u parlament Srpske došao u maskirnoj uniformi.

“Što ste obukli uniformu Vojske Republike Srpske koja je osuđena za zločin genocida u Srebrenici. Očekujem od srpskog naroda da se distancira od onih koji su činili zločin genocida i jedan od načina da se distancirate od onih koji su činili genocid jeste da ne nosite tu uniformu” kaže Begija Smajić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ovo je jedna od najskandaloznijih izjava izrečenih u parlamentu Srpske, jasan je potpredsjednik Milan Petković. Odmah je reagovao nakon njenih uvreda, rekavši da očekuje izvinjenje svim parlamentarcima.

“Koleginica Smajić je danas rekla da je Vojska Republike Srpske osuđena za genocid. Koleginice, vi se morate izviniti vojsci Republike Srpske i svim građanima Republike Srpske. Vojska Republike Srpske je oslobodilačka, slobodarska. Vojska koja nije osuđena. Ta vojska čini i dan danas ove žalosne Oružane snage BIH. Vi danas primate platu od ove Republike Srpske za koju su se ti vojnici izborili i ne možete vojsku Republike Srpske nazivati genocidnom, jer ona to nije i ona nije osuđena za genocide”, rekao je potpredsjednik Skupštine Milan Petković.

Ovu temu niste trebali da otvarate, poruka je potpredsjednice Sonje Karadžić Jovičević. Pozvala je Smajićevu da se izvini poslanicima.

“Mislim da mogu zajedno sa potpredsjednikom Petkovićem da vas zamole svi poslanici u ovoj sali, a to je da se izvinite što ste na ovakvu temu otvorili vrata koja niste trebali da ptvarate. Pretpostavljam da to nećete uraditi”, rekla je Sonja Karadžić Jovičević, potpredsjednik Skupštine.

Sve je počelo kada je Smajićeva replicirala Nebojši Vukanoviću koji se juče u skupštinskoj sali pojavio u maskirnoj košulji.

Priča se povela o bivšem predsjedniku SO Srebrenica Ćamilu Durakoviću, koji je kritikovao Vukanovićev potez. Smajićeva je podržala Durakovića i počela u Skupštini vrijeđati Republiku Srpsku. I to ne čudi. Ali iznenađuje mlaka reakcija  parlamentaraca na ove skandalozne izjave, jer se nerijetko burna rasprava znala povesti i oko manje bitnijih stvari.

Ni jednom od glavnih aktera ove priče, Nebojši Vukanoviću, očigledno nije mnogo zasmetala ova izjava jer se pravdao da takva maskirna uniforma može da se kupi u svakom “army” šopu bez ikakvih obilježja. Obilježja su zasmetala Begiji Smajić ali joj ne smetaju čak dvije plate koje dobija iz bužeta Republike Srpske, i kao poslanika i kao nastavnika u srednjoj školi u Srebrenici.

Izvor. ATV