Aeroklub “Prijedor” ove godine obilježava 70 godina postojanja i 80 godina od osnivanja Prve partizanske avijacije na aerodromu Urije.

im povodom u Pozorištu Prijedor u 18 sati u petak biće održana svečana akademija.

Rukovodilac jedriličarske sekcije Ljubiša Aramanda priča da će se ovi jubileji obilježiti i na sportskom aerodromu Urije nizom sportskih događaja.

– Prva od tog biće modelarski skup koji će biti krajem juna na našem aerodromu Urije po prvi put, poslije toga biće padobranski kup početkom jula da bi na kraju bio Blanik kup 17. koji će se proširiti sa učešćem takmičara u preletima – najvio je on.

Sportski direktor Petrovdanskog padobranskog kupa Zoran Sredić kaže da se na ovogodišnjem 26.  Petrovdanskom padobranskom kupu, koji će se održati drugog i trećeg jula, očekuje dolazak velikog broja ekipa.

– Mi smo inače ušli prošle godine u Istočnoevropsko takmičenje gdje već postoji pet zemalja i mi smo šesta zemlja, tako da sve te zemlje u koje idemo Poljska, Rumunija, Bugarska, Mađarska, doći će ovdje sa svojim reprezentacijama, to su vrlo kvalitetni padobranci tako da će takmičenje biti na zavidnom nivou – rekao je Sredić.

Predsjednik Upravnog odbora Aerokluba “Prijedor” Vladimir Novaković objašnjava da obilježavanje 70 godina postojanja Aerokluba “Prijedor” počinje svečanom akademijom četvrtog marta u Pozorištu, jer je to datum održavanja prve osnivačke Skupštine ovog kluba koji se tada zvao “Kozara”.

– Potom će 21. maja biti obilježeno 80 godina od osnivanja Prve partizanske avijacije na prijedorskom aerodromu Urije. Taj dan planiramo izvesti jedan zanimljiv letački program, odnosno jedinstven, pozvaćemo kolege iz zemalja okruženja da sa veoma atraktivnim avionima naprave letačku prezentaciju, a nakon toga u formalnom dijelu predstvićemo monografiju kluba povodom 70 godina njegovog postojanja – rekao je Novaković.

Iz Aerokluba “Prijedor” vjeruju da će veliki broj posjetilaca uživati na događajima koji će biti organizovani tokom godine na aerodromu Urije. Kako kažu podršku imaju u Gradskoj upravi Prijedor, ali i od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je inače predsjednik organizacionog odbora obilježavanja 70 godina postojanja  Aerokluba “Prijedor” i 80 godina od osnivanja prve partizanske avijacije.

Izvor: Srpskainfo