Nikakva secesija Republike Srpske nije u planu, već politička borba za ustavnu poziciju. Ovako je Milorad Dodik odgovorio na manipulacije iz diplomatskih krugova, o navodnom otcjepljenju Republike Srpske. Naveo je da su Sarajevo i Tirana dva centra u kojima se nastoji spriječiti širenje navodnog ruskog uticaja na Balkanu. U tome ne zaostaje ni Milo Đukanović, plasirajući dezinformacije da će Srpska navodno proglasiti nezavisnost.

Pričama o secesiji ponovo se etiketira Republika Srpska. Ovakvi navodi su plasirani prvo u medijima, da bi potom dospjeli do diplomatskih krugova. Sve su potkrijepili datumima, kada bi navodno Republika Srpska mogla povući poteze koji vode ka otcjepljenju. Označeni su datumi 13. mart, 17, 21. mart.
I da li se nešto desilo? Pošto su im planovi propali, sada licitiraju sa novim datumima. Tako se navodi da će Milorad Dodik 23. marta ili 28. juna, na Vidovdan, podići barikade na entitetskoj liniji.

na entitetskoj liniji.

– Meni je bilo smiješno kad sam pozvan prije nekoliko dana kada se održavala sjednica Kolegijuma NSRS u pripremi za ovu skupštinu koja je prošla. Onda su me pozvali, pogledao sam na telefon, imao sam pet propuštenih poziva od strane ambasadora i svi su bili iz EU. Јavim se jednom od njih i pitam o čemu se radi, šta je, kakva je gužva? Pita da li mi to držimo Kolegijum da večeras održite sjednicu NSRS i proglasite nezavisnost. To je neko ludilo, ne razumijem o čemu se radi. Sad se vidi da to nije bila istina – istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

I ne pokušava se Srpska samo na ovaj način degradirati. Često se povlači paralela između ukrajinske krize i BiH, u kojoj se srpski kadrovi prikazuju kao buntovnici, spremni na sukobe i nerede. Ozbiljne optužbe uputio je i crnogorski predsjednik Milo Đukanović, za kojeg bi nefunkcionalna BiH mogla biti žarište novih problema na Balkanu jer, kako navodi, Srpska konstantno prijeti secesijom.
Kao remetilački faktor u regionu označio je i Srpsku pravoslavnu crkvu, a Beograd i Banjaluku optužio za medijsku i finansijsku podršku Rusije. Samo je Đukanović propustio da kaže koga to Rusi finansiraju i gdje su tačno locirani centri, ako se već odvažio da plasira ovakvu dezinformaciju.

– Crna Gora, BiH, a to znači odmetnuta ova obavještajna služba od Osmice, Albanija, Kosovo i Makedonija imaju organizaciono okupljanje kako bi se navodno spriječilo na Balkanu (centar se nalazi jedan u Tirani, jedan u Sarajevu) širenje ruskog uticaja. Oni pokušavaju da nametnu narativ kako Republika Srpska, ovo ili ono čini, kako će se otcijepiti držeći tenziju za Bošnjake, kako eto trebaju oni da animiraju međunarodni faktor, i u to je ušao i sam Đukanović koji se pokazuje kao antisrpski. To je on samo čuo od ovih iz Sarajeva i zato to i prenosi – dodao je Dodik.

Ranije pokrenuti procesi u BiH su politički i nisu prijetnja stabilnosti. Neće se rješavati silom, a pogotovo ne ratom – naglašavali su i ostali zvaničnici Srpske.

– Ne vidim u ovom trenutku da bilo ko može da naruši bezbjednost bez obzira na sva dešavanja u našem okruženju i EU gdje imamo ratna dešavanja. Naš cilj je da održimo mir i bezbjednost u BiH i sve poruke iz Republike Srpske idu u tom smijeru – poručio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

No, i uprkos tome i činjenici da je Evropa opterećena brojnim problemima, svo ovo vrijeme nije se odustajalo od namjere da se politička dešavanja u BiH dovode u kontekst geopolitičkih prilika. Pa su tako, podsjećamo, iz Sarajeva apelovali na strane ambasade i međunarodne organizacije da pojačaju svoj uticaj na ovim prostorima.

– 28. jun, Vidovdan, neki drugi datum da će se Srpska otcijepiti trebali su da budu pokazatelj ovim snagama EUFOR-a da pojačaju prisustvo na našim igralištima, pred našim medijima, da jednostavno ostvare ratne ciljeve SDA – naglasio je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

Upravo se plasiranjem neistina u javnost, koje očigledno dospijevaju i do pojedinih ambasada pokušavaju prizvati i sankcije za predstavnike Srpske. Osim političkim, prijećeno je i ekonomskim kaznama, a za stručnu javnost iza svega se krije namjera zapadnih struktura da uspostave stabilnu kolonijalnu upravu nad balkanskim državama sa ciljem rasrbljavanja Balkana.

Autor: RTRS