Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da zabrana ulaska u BiH advokatu Goranu Petronijeviću, uz prethodne zabrane istoričaru Milošu Koviću i penzionisanom policijskom generalu Bratislavu Dikiću, predstavlja vrstu agresije prema Republici Srpskoj i ističe da vlasti Srpske moraju na ovo odlučno da reaguju.

– Ako ovo prođe, onda se miniraju temelji na kojima počiva državnost Republike Srpske – upozorio je Anđelković.

On je istakao da vjeruje da će odgovor Srpske i Banjaluke biti odlučan i naglasio da ovo može biti uvod u mnogo gore stavri.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska mora da nađe način kako će da to da zaustavi, uključujući i preispitivanje odnosa o zajedničkoj kontroli granične linije, koja u ovom današnjem vidu nije ni predviđena Dejtonskim sporazumom.

– Ovde se radi o nasilju i jednoj vrsti agresije prema Republici Srpskoj. Na strukturama u Banjaluci je da nađu odgovor kako na ovo da reaguju. Ako ne reaguju, moguće je da će biti više udara na Banjaluku nego što je to trenutno slučaj – rekao je Anđelković.

Advokatu Goranu Petronijeviću juče na prelazu Karakaj nije dozovoljen ulazak u BiH, jer, kako je navedeno u rješenju, “predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH.

Bivšem komandantu Žandarmerije Srbije generalu Bratislavu Dikiću nije dozvoljen ulazak u BiH na graničnom prelazu Rača u četvrtak, 24 marta, a univerzitetskom profesoru Milošu Koviću 12. marta.

Autor: SRNA/ATV