Сарајево - Сњежана Новаковић Бурсаћ

Zabrana ulaska u BiH advokatu Goranu Petronijeviću predstavlja sinhronizovanu aktivnost usmjerenu protiv srpskog naroda i Republike Srpske, koju sprovodi jedna od institucija koja bi trebalo da bude zajednička i da djeluje u interesu zaštite svih građana u BiH, ocijenila je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Bursaćeva je u izjavi Srni rekla da je zabrana ulaska u BiH Petronijeviću samo jedna u nizu zabrana istaknutim građanima Srbije, podsjetivši da je nedavno zabranjen ulazak i profesoru Milošu Koviću i generalu Bratislavu Dikoviću.

– Ta institucija /Obavještajno bezbjednosna agencija – OBA/ već duži niz godina radi bez kvalitetnog nadzora, izvan zakonskih okvira, posebno kada su u pitanju imenovanja. Rukovodstvu je istekao mandat već dvije godine, ali s obzirom na to da veoma dobro ispunjavaju političke naloge jedne strane u BiH, sve je u proteklom periodu učinjeno da to tako i ostane, a sada vidimo i zbog čega – naglasila je Bursaćeva.

Advokatu Goranu Petronijeviću juče na prelazu Karakaj nije dozovoljen ulazak u BiH, jer, kako je navedeno u rješenju, “predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH”.

Petronijević je, u prvom reagovanju na ovu mjeru, juče izjavio Srni da mu je, zabranom ulaska u BiH na graničnom prelazu Karakaj, stavljena “žuta traka”.

– Ovo je refleks takozvane zapadne demokratije. Znači psima i nama je zabranjen ulaz. U stvari psima nije, oni idu. Danas su mi na Karakaju stavili “žutu traku” – rekao je Petronijević, dodajući da pretpostavlja da se to desilo zbog njegove podrške radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

Prije dva dana sa prelaza Rača vraćen je bivši komandant Žandarmerije Srbije general Bratislav Dikić “zbog evidencije u registru o strancima, koji popunjava i vodi Služba za poslove sa strancima”.

Granična policija BiH je 12. marta zabranila ulazak u BiH profesoru istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Veogradu Milošu Koviću, uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH”.

Generalni direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Osman Mehmedagić tada je tvrdio da je zabrana ulaska Koviću “donesena u skladu sa zakonom”, ali i da je ovaj slučaj samo, kako je rekao, “jedan od hiljade”.

Autor: SRNA/RTRS