Od osvojenih 25 mandata, SDS i PDP će pasti na 17 imena

Opozicioni blok u Narodnoj skupštini RS ostaće uskoro slabiji za još dva imena.

Prema saznanjima UNA portala, najveća opoziciona partija iz Republike Srpske, SDS, ostaće „kraća“ za jednog poslanika, pa će njihov klub brojati njih 10, dok će PDP sa trenutnih osam pasti na sedam poslanika.

U SDS-u je ovo, već drugi mandat, masovna pojava. Od prvobitinih 16 poslanika, ispisnicu iz članstva nekada najveće partije iz RS, do sada je tražilo njih šest. Prvi su „probili led“ Dobojlije Danijel Jošić i Nebojša Marić, bliski nekadašnjem prvom čovjeku pomenutog grada, Obrenu Petroviću, koji je takođe, neposredno nakon izbora 2018. godine, napustio SDS. Sa sobom je u SNSD prenio i osvojeni mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

U istom periodu, najveću opozicionu stranku napušta i Kostadin Vasić te prelazi u Ujedinjenu Srpsku Nenada Stevandića. Vasić je, podsjećamo, nedavno imenovan za direktora Instituta za javno zdravstvo RS. Nakon sukoba na relaciji Mićo Mićić-Predsjedništvo SDS, stranku napušta i Bijeljinac Darko Mitrić. On se potom priključuje novonastaloj SDS Semberije ali je u NSRS djelovao u poslaničkom klubu Socijalističke partije, te se danas smatra najbližim partiji Petra Đokića.

Početkom prošle godine, SDS napuštaju Željko Babić i Milan Tubin. Prvi prelazi u NPS Darka Banjca a drugi u SPS Gorana Selaka. Stranačke kolege postaju ponovo u okviru Socijalističke partije, u čijem poslaničkom klubu djeluju i danas.

U suprotnom smjeru, išao je samo Milan Radović. Bivši direktor Nove banke mandat je osvojio na listi DNS-a ali je pomenutu partiju napustio dok je ista i dalje bila dio vladajuće većine. Nakon nekoliko mjeseci samostalnog djelovanja pristupa SDS i postaje zamjenik lidera stranke, Mirka Šarovića.

PDP je ranije napustio Dragan Galić, koji je političko djelovanje nastavio u okviru Narodne partije Srpske.

Izvor: una