Hrvati u BiH ulažu “veto” na pokušaj kreiranja bošnjačke Federacije. Odluka o raspisivanju izbora u BiH ozvaničila je početak sprovođenja koncepta teritorijalne reorganizacije BiH, najavljuje Dragan Čović. Snažna podrška protiv ugnjetavanja Hrvata u BiH iz zvaničnog Zagreba. Premijer Andrej Plenković kaže da bez izborne reforme nema funkcionalnosti institucija BiH. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović podržava ideju HNS-a o trećem entitetu. Velika Britanija i Amerika optužuju Čovića da je opasnost po stabilizaciju BiH pa prijete sankcijama.

Bojkotovanje izbora za Hrvate nije opcija. Ali ne pristaju da budu pijuni koje će brojčano nadmoćniji Bošnjaci “pojesti” u igri “Čovječe, ne ljuti se”. Dragan Čović kategoričan – staćemo na put Bošnjacima do ovladaju Federacijom BiH i od nje naprave bošnjačku federaciju.

– Ako se ništa ne dogodi u izbornom zakonu u ova dva mjeseca, a male su šanse da se bilo šta desi, bošnjački narod dominantnom većinom može izabrati i Dom naroda i onu nužnu trećinu koja je do sada bila potrebna za uspostavu izvršne vlasti, i predsjednika, i to je prakticirano više puta, a to bi značio i kraj BiH kao takve – rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

 

Da bi preživjela, BiH treba teritorijalno i institucionalo preraspodjeliti, smatra Čović. Na ovaj potez HNS su podstakli, kaže, Bošnjaci jer su odbili dogovor o izbornoj reformi.

– To znači naći rješenje unutarnje organizacije u BiH, da hrvatski narod može zaštititi svoje interese, da više nikada ne dođemo u situaciju da na ovaj način kao i na prošlim izborima i ovaj put tražimo rješenje za sebe od jedne klasične majorizacije brojnijeg naroda u BiH – dodao je Čović.

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, naglašava da na taj način bila birješena provedba odluka Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH.

– Mogla bi se provesti i blaga transformacija Ustava tako da je to jedini put kako krenuti naprijed – kaže Krešić.

Uvijek u pripravnosti, međunarodna zajednica prijeti. Velika Britanija i Amerika brzo su najavile sankcije Čoviću zbog, kažu, nastojanja da destabilizuje BiH i urušavanju Dejtona. Iz zvaničnog Zagreba – demantij. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović podržava ideju trećeg entiteta, zarad kaže nacionalnih interesa. Negira da je u pitanju pripajanje Hercegovine Hrvatskoj, ali uvjerava da je ideja u skladu je sa Ustavom BiH.

– Idu na posebnu vrstu samouprave koja će biti praktično izvan državno-pravnog sustava BiH. I to vrlo lukavo sročeno, u okviru mogućnosti udruživanja i konsocijacijske demokracije u BiH. To čak nije ni protivustavno – poručio je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

Da međunarodna zajednica i Bošnjaci ne biraju sredstva da pod maskom evropskih vrijednosti promovišu dominaciju nad srpskim i hrvatskim narodom, potvrdio je i jučerašnji istup predsjednika CIK-a Suada Arnautovića. Sporno mu je, kaže, što birači glasaju na osnovu etniciteta i entiteta. Ili im je sporna Republika Srpska, pitaju iz Srpske?

– Već duže vrijeme se suočavamo sa praksom i pokušajem da se BiH modelira po drugačijoj strukturi, a kao što je poznato BiH je definisana na etničkim principima kroz Dejtonski mirovni sporazum i taj se bazni princip ne može mijenjati – istakao je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

Dragan Čavić, predsjednik Narodnog demokratskog pokreta, naglašava:

– A legitimitet treba da im daju presude Suda BiH. To potvrđuje da je daleko više aktera od samo članova CIK-a i njihovih političkih mentora uključeno u proces modelacije izbornog zakona – poručio je Čavić.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, poručio je da Sve dok ne dođe do promjene Ustava i Izbornog zakona, poziva i Arnautovića i sve ovlaštene predstavnike da poštuju Ustav i zakon.

Јoš jednom se potvrđuje da tamo gdje prestaje logika počinje BiH. Dok međunardna zajednica Srbima i Hrvatima prijeti sankcijama zbog rušenja Dejtonskog sporazuma, istovremeno, zbog svojih marionetskih interesa, Bošnjake ne podstiče na dogovor o izbornom zakonu. Profesor političkih nauka Vlade Simović naziva to suprostavljanjem logici dejtonskog pluralnog društva i direktnim kršenjem Ustava i Dejtonskog sporazuma.

– Kontinuirano je negiranje logike pluralnog društva BiH i etnofederalnog karaktera, konsocijacijske demokratije, decentralizovanog sistema, na tome itekako insistiraju Bošnjačke i prograđanske elite u BiH, kao i ne mali dio inostranih aktera, a sva ta politika je usmjerena ka projekciji nekog zla, nemira i nestabilnosti – rekao je Vlade Simović, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

Akumulirani neriješeni problemi oko izbornog zakona u BiH ukazuju na novu krizu. Paradoksalno, Republika Srpska kaže Simović, mora nastaviti da brani svoju poziciju garantovanu Dejtonom.

Autor: RTRS