Сарајево - Сњежана Новаковић Бурсаћ

Angažman šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera sveo se na zauzimanje strane i reviziju istorije i ne doprinosi pomirenju BiH, izjavila je Srni šef Kluba SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Bursaćeva je navela da su neshvatljive i nekompatibilne sa dobrim namjerama izjave i djelovanja pojedinih predstavnika međunarodne zajednice u BiH kojima navodno nastoje da doprinesu pomirenju i razumijevanju čineći suprotno, kao što je učinio Satler na svom blogu povodom komemoracije u Srebrenici.

Fascinantno je, kaže, kako je Satler tokom svog angažmana u BiH prvo zapostavio, a nakon toga apsolutno zaboravio ciljeve i vrijednosti na kojima počiva EU.

– Razočarava činjenica da EU vrijednosti poput promocije mira, slobode, sigurnosti, pravde, solidarnosti, poštovanja kulturnih i jezičkih različitosti nemaju mjesta u njegovom angažmanu u BiH, koji se sveo na zauzimanje strane i reviziju istorije. Za nadati se da će ih se sjetiti i konačno primijeniti u svom radu u BiH – naglasila je Bursaćeva.

Zločin i zločinci, kako je naglasila, bez dileme i zadrške moraju da budu adekvatno kažnjeni, žrtve dostojno i dostojanstveno pamćene, a pomirenje koje nema alternativu mora biti izgrađeno na utvrđivanju i prihvatanju istine.

– U tom procesu nema mjesta za dvostruke poruke i aršine, površne mirotvorce, posebno ne za loše diplomate i političare – naglasila je Bursaćeva.

Ona je istakla da srpskom narodu, vijekovima nastanjenom s lijeve obale Drine, nije potrebno objašnjavati šta je istrebljenje i pokušaj brisanja identiteta, jer je tokom 20. vijeka nekoliko puta na sopstvenoj koži i u punom smislu iskusio šta zaista znače te brutalne ideje i termini.

– Međutim, previše puta smo se uvjerili da je pogrešno kvalifikovanje činjenica i događaja upravo podloga za stvaranje nepovjerenja i novih sukoba koje ne želi niko dobronamjeran ko planira život na ovim prostorima, a vrlo je izvjesno da su potrebni karijeristima koji prolazno borave u BiH i onima koji bi da prekroje zemlju po svojoj viziji – navela je Bursaćeva.

Ona je dodala da bi istorija trebalo da bude učiteljica, ne tamničarka života, te da kao nauka mora da se bavi utvrđivanjem i sistematizacijom činjenica, analizom i zaključivanjem.

– U tom procesu nije moguće doći do ispravnog rezultata ukoliko ga pokušavate sagraditi na pogrešnim postavkama, kao što nije moguće doći do pravilnog i punog razumijevanja ukoliko koristite dvostruke poruke i aršine kojih je prepun Satlerov blog – napomenula je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, to najbolje pokazuje nametanje i istrajavanja na narativu da su s jedne strane u i oko Srebrenice stradali “muškarci i dječaci”, dok su neki drugi “pripadnici vojske”, koja je valjda slijedeći pomenuti narativ, “zaslužila” da bude pobijena i čiji se pomen doživljava kao “smišljena provokacija”.

– Previše je nevinih žrtava, živih svjedoka i previše naučnih činjenica koji demantuju i jedno i drugo, tako da se svako njihovo zanemarivanje jedino može tumačiti kao zlonamjerni pokušaj stvaranja političkog ili politikantskog `tona za budućnost` – istakla je Bursaćeva.

Satler je u tekstu na blogu ambasadora EU u BiH povodom obilježavanja dešavanja u Srebrenici napisao da “riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve”.

Autor: SRNA/Srpskainfo