U Gradskoj upravi Prijedor danas je organizovana prezentacija Geoportala za pregled mjera energetske efikasnosti koji je finansiran od strane GIZ-a u okviru Projekta ” Dekarbonizacija energetskog sektora u BiH”.

Na izradi aplikacije, učestvovali su Arhitektonsko-građevinsko-geodetski i Mašinski fakultet iz Banja Luke, kao i konsultanska kuća < “AM Geosolutions” > d.o.o. Banja Luka.
Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Danijel Zrnić je novinarima izjavio da je tokom izrade ove aplikacije u prethodnom periodu obrađeno 350 objekata sa fotografijom svakog objekta i površina krova, eventualnih krovnih panela solarnih kojima će se moći koristiti energija.

“Grad Prijedor je prvi grad u Republici Srpskoj za koju je izrađena navedena aplikacija” , istakao je Zrnić.
Mladen Amović predstavnik konsultantske kuće < “AM Geosolutions” > d.o.o. Banja Luka je potvrdio da je obrađeno oko 350 objekata gdje su terenski prikupljani podaci preuzimani iz zvaničnih evidencija i preračunate su mjere arhitektoskih, energetskih i ekonomskih parametara za svaki objekat.
” Smatramo da je ovo posebno značajan alat s obzirom da je ovo vrijeme gdje energija zauzima poseban značaj u životu svakog pojedinca i da je energija sve skuplja i samim tim ove mjere će doprinijeti ekonomskoj i energetskoj stabilnosti Republike Srpske. Grad Prijedor je prvo mjesto odakle smo krenuli sa obziljnijim upravljanjem u ovom smislu”, rekao je Amović.
On je dodao da je ovo alat koji treba da doprinese poboljšanju i olakšanju rada Gradske uprave u smislu trenutnih analiza na nivou grada Prijedora gdje kroz ove alate postoji mogućnost analize pojedinačnih objekata , ali i cjelokupnih mjera na nivou kompletne teritorije grada.
” Očekujemo da u narednom periodu Gradska uprava nastavi sa aktivnostima i unosom novih objekata kroz ovu aplikaciju , a poseban značaj je što je ova aplikacija javno dostupna pa će građanima i zajednicama etažnih vlasnika omogućiti uvid u neke osnovne podatke koji su vezani za objekte u kojima stanuju i samim tim da mogu da vrše planiranje u smislu daljih obnova , da se rade proračuni i time imaju saradnju sa gradskim vlastima u smislu unapređena mjera energetske efikasnosti objekata u kojima žive”, istakao je Amović.

Izvor: prijedorgrad