Profesor Ustavnog prava Milan Blagojević, kazao je za ATV, da je jučerašnjom odlukom, Ustavni sud BiH flagrantno povrijedio sopstvena pravila.

On je naglasio da, ukoliko nema bar jednog sudije iz Republike Srpske, sjednicu nije moguće održati.

“Jučerašnja odluka Ustavnog suda BiH, za mene lično znači da taj sud ne poštuje ne samo Ustav BiH, nego ne poštuje ni sopstvena pravila. Juče je na snazi član 39. Taj član propisuje da, ako plenarnoj sjednici ne prisustvuje najmanje troje sudija iz FBiH i najmanje jedan sudija iz Republike Srpske, ta sjednica se ne može održati, nego se mora odložiti. Zatim, u članu 42., oni su sebi propisali da to odlaganje ne može trajati duže od šest mjeseci i da onda zakazuju ponovo sjednicu, pa ako opet, recimo, nema najmanje jednog sudije iz Republike Srpske, a radi se o neopravdanom razlogu njegovog izostanka, tek tada mogu održati plenarnu sjednicu i tek tada mogu donijeti odluku o izmjenama pravila Ustavnog suda BiH”, istakao je Blagojević.

“Ako nije bilo sudije iz Republike Srpske, oni nisu mogli održati sjednicu, nego je odložiti. Međutim, oni su održali sjednicu i šta više, donijeli izmjene pravila, kojima su brisali pomenuti član, čime su flagrantno povrijedili sopstvena pravila”, dodao je Blagojević.

Izvor: ATV