Nezapamćene uvrede prema Republici Srpskoj stigle su sinoć iz Beograda, tokom protesta dijela tamošnje opozicije. Novinar Dinko Gruhonjić i voditeljka N1 uživo u programu tokom protesta poslali su sramne poruke da je “Srebrenica genocid, a da je Republika Srpska monstruozna tvorevina”.

Iz Republike Srpske osuda i jednoglasna poruka – naša Republika nastala je u miru, a širenje laži i govora mržnje mora da bude sankcionisano.

Ako je neko imao dilemu za koga radi i šta propagira američka televizija N1, nakoN jučerašnjeg sramnog i skandaloznog programa tokom protesta u Srbiji – Stop nasilju, sada je svima jasno.

U pokušaju rušenja Aleksandra Vučića u Srbiji, izgleda sve što ima predznak srpski, na udaru je tzv. zapadnih vrijednosti.

Na ovakve antisrpske stavove u programu N1 brojna reagovanja u Srpskoj.

Predsjednik BORS Radan Ostojić kaže da ako iko zna šta je genocid onda je to srpski narod, jer je preživio brojna stratišta u kojima mu je prijetilo istrebljenje i da bi to novinari koji su iznijeli sramne stavove trebalo da znaju.

Iza ovog stava čvrsto stoje i u Udruženju žena žrtava rata i Republičkoj organizacija porodica zarobljenih i poginulih.

– Republika Srpska nije nastala na genocidu. Republika Srpska je nastavla u miru. Srebrenicu trebalo je tumačiti onako kako kažu međunarodni pravnici, a ne kako kome novinaru i gostu padne na pamet. Pita li iko sa tog medija postoje li srpske žrtve? Da, postoje logori za Srbe, ubijenih preko 2.000 žena – jasna je Božica Rajilić Živković, predsjednica Udruženja žena žrtava rata u Srpskoj.

Branimir Kojić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih ističe da je Srpska je volja i ponos svakog Srbina.

– Za Republiku Srpsku su dati mnogi životi i sada Gruhonjić daje sebi za pravo da kaže da je genocidna tvorevina. U Republici Srpskoj žive časni i pošteni ljudi i nazivati ih genocidnim je sramno – naglasio je Kojić.

Stavovi izneseni u živom programu N1 tokom sinoćnjeg protesta dijela opozicije u Beogradu, pokazatelji su da se političke krize u Srbiji uvijek koriste za napade na Republiku Srpsku, kaže novinar Ljiljana Smajlović.

– Stavovi o genocidu u Srebrenici i genocidnosti Republike Srpske, koje su u programu Televizije N1 izrekli novinarka te kuće i novosadski novinar Dinko Gruhonjić, pokazatelj je da se političke krize u Srbiji uvijek iskoriste za propagandu protiv Milorada Dodika i lov na predsjednika Republike Srpske. Ono što je zanimljivo jeste ovaj novi momenat, pokušaj predstavljanja Srpske kao demoralizovane političke zajednice iz koje se bježi u Srbiju – istakla je Smajlovićeva.

Istup Gruhonjića nije iznenadio medijsku zajednicu u Srbiji i Srskoj, jer je ovaj rođeni Banjalučanin sa novosadskom adresom, po antisrpskim stavovima poznat od ranije.

– On je rođen u Banjaluci. Prvi tekst je napisao u Banjaluci u novinama koje finansira Vlada SAD-a i završio fakultet u Srbiji, dobio državni posao i sada nastupa kao nekakav nezavisni novinar koji se napaja iz zemalja EU i SAD-a. Ne radi se o analitičarima ni stručnjacima nego o stranim agentima koji rade po planu i programu za čvrstu valutu – rekao je Danijel Simić, prredsjednik Udruženja novinara Republike Srpske.

Dragomir Anđelković, politički analitičar iz Beograda tvrdi da se novinar Dinko Gruhonjić krije iza navodne građanske priče, a, kako kaže, nastupa sa antisrpskih pozicija kao lobista onih sa kojima smo se sukobljavali devedesetih.

Republika Srpska je nastala u miru kao Republika srpskog naroda u BiH, iz ljubavi i samo sa jednim ciljem-da se srpski narod sačuva od potpunog uništenja, poručila je Sanja Vulić, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Očekuje da hitno reaguju nadležne institucije u Srbiji, ali i u Srpskoj i BiH.

– Ono što očekujemo od institucija Vlade Srbije jeste da adekvatno reaguju na to neprofesionalno i strašno djelovanje jednog kvazi novinara. Molim, odnosno pozivam direktora Regulatorne agencije BiH da nađe način da se pod hitno oduzme signal N1, makar na prostorima Republike Srpske – navela je Vulićeva.

Navodeći da je Srbija garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Vulićeva je rekla da je skandalozno što se u javnom prostoru dozvoljava brutalno vrijeđanje Republike Srpske i naroda koji žive u Republici Srpskoj.

Autor: RTRS