Umjesto da Republiku Srpsku ostavi na miru kako bi se koncentrisala na svoj razvoj i stabilnost, što bi doprinijelo razvoju i stabilnost BiH, nelegitimni visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit svojim uzurpatorskim ponašanjem čini sve da napadom na Srpsku, odnosno njenog predsjednika Milorada Dodika, vrši udar na BiH i njen suverenitet i da je destabilizuje, ocijenio je savjetnik predsjednika Republike Srpske Pero Simić.

Simić je u autorskom tekstu za beogradsku “Politiku” naveo da je dokaz za to, nesumnjivo, politički proces koji se vodi protiv Dodika gdje nelegitimni Kristijan Šmit u ulozi uzurpatora u BiH nameće neke odluke i mijenja zakone.

Prema njegovim riječima, to je udar na BiH i njen suverenitet uprkos jasnom stavu predsjednika Dodika koji je rekao da Republika Srpska pristaje na ustavnu BiH.

Simić je ukazao na to da se protiv Dodika, kako je potvrdio i advokat njegove odbrane Anto Nobilo, vodi montirani politički proces kako bi se trajno eliminisao sa političke scene.

“Tamo gdje visoki predstavnik odlučuje o svemu, kako je to počeo da radi uzurpator Kristijan Šmit, očigledno nema mjesta normalnom političkom životu i odgovornosti. Pogotovo kada, recimo, međunarodni Savjet za sprovođenje mira (PIK) smješten u Sarajevu napada rukovodstvo i vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj zbog onoga što u stvari Šmit radi”, istakao je Simić.

On je naveo da je riječ o napadu na mirovni sporazum i ustavni poredak BiH, te da PIK, uprkos jasnim činjenicama, daje podršku Šmitu praveći se da ne vidi potpunu nelegitimnost njegovog položaja, koji je dvostruko nelegitiman.

Simić je rekao da je Šmit stranac koji je u tuđinu došao nelegitimnom preporukom, uspijevši da za sebe stvori mjesto pod suncem i da pribavi nevjerovatne privilegije nauštrb onih koji na njih imaju pravo.

I to, kako je istakao Simić, ne shodno zakonima u BiH, već u potpunosti rušeći Dejtonski mirovni sporazum, odnosno ustaljena pravila i zakone koji se sprovode u BiH i umjesto njih uvodeći svoja privatna.

“Nema sumnje, uzurpator bez presedana, koji od svog dolaska u Sarajevo demonstrira dvostruku nepravednost – uživa u privilegijama i to nelegitimno stečenim, što samo potvrđuje da je riječ o uzurpatoru”, naveo je Simić.

On je ukazao na to da je Šmit neovlašteno nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, te na taj način propisao da se službeno lice koje ne izvršava i ne poštuje odluke visokog predstavnika može kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina, kao i zabranom obavljanja bilo koje dužnosti u bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz budžeta, te poništio zakone Narodne skupštine Republike Srpske.

Simić je naglasio da je to bio udar na Dodika.

“Sedam dana nakon odluke uzurpatora Šmita, koju je donio ne poštujući Dejtonski mirovni sporazum i nadležnosti, Dodik je nastavio sa zakonodavnom procedurom poništenih zakona, te potpisao ukaz o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kao i ukaz da se u entitetskom `Službenom glasniku` više neće objavljivati odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske”, naveo je Simić.

Prema njegovim riječima, politički sudski proces, koji je krenuo protiv Dodika nakon nametnutih neovlaštenih izmjena uzurpatora Šmita, nastaviće se, a ključni svjedok nakon zahtjeva Dodikove odbrane biće Šmit koji će pred Sudom BiH morati da objasni, kako je to rekao advokat Nobilo, ko ga je imenovao i ko mu je dao ovlaštenja.

Simić je podsjetio da se nelegitimni visoki predstavnik, kolonijalista i uzurpator Šmit, prema pisanjima nekih medija, neprilično uključio u ovom procesu protiv Dodika i u aktivnosti tužioca na preliminarnoj istrazi, vršeći pritisak kroz direktne kontakte i izjave za medije, očigledno sa željom da se suđenje Dodiku i v.d. direktoru “Službenog glasnika” Republike Srpske Milošu Lukiću, vodi kao politički postupak, a ne kao politička kampanja s ciljem uništavanja reputacije po svemu nevinih, kako se to navodi u Еvropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

On je podsjetio da je još 2003. godine profesor međunarodne politike na univerzitetu Vestminster u Еngleskoj Dejvid Čendler, autor knjige “Bosna, lažiranje demokratije poslije Dejtona” naveo da je Dejtonski sporazum, otkako je sklopljen 1995. godine, stalno mijenjan i dopisivan u pravcu davanja sve većih ovlaštenja međunarodnim nadzornicima koji su, mimo volje političkih predstavnika tri naroda, nametnuli stotinjak zakona.

Tako je stvorena vještačka država sa vještačkim institucijama koje se nisu pitale ni za najosnovnije stvari, poput valute, zastave, himne, Ustava.

Još 2003. godine Čendler je naglasio da to ne bi bilo loše kada bi predložene reforme obezbijedile da se čuje glas naroda, ali da se i ovog puta stvari nameću spolja, podsjetio je Simić.

“Otuda njegov zaključak s početka ove priče da pretjerano strano miješanje otežava uspostavljanje funkcionalne države, jer tamo gdje visoki predstavnik odlučuje o svemu nema mjesta normalnom političkom životu”, zaključio je Simić.

Izvor: SRNA/ATV