U montiranom političkom procesu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloš Lukić, uz ogromnu podršku zvaničnika i građana Srpske, danas ponovo u Sudu BiH. No početak glavnog pretresa ponovo je odgođen zbog zahtjeva odbrane za izuzeće tužilaca koju zastupaju optužnicu ispisanu zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. O zahtjevu za izuzeće trebalo bi da odluči glavni tužilac Tužilaštva BiH prije 17. januara za kada je glavni pretres ponovo zakazan.

Dugotrajnim aplauzom i masovnom podrškom, predsjednik Srpske Milorad Dodik i direktor republičkog glasnika Miloš Lukić dočekani su i pred pravosudnim kompleksom i unutar njega. A u sudnici pravo i pravne procedure ponovo su se kao bumerang vratile nepravno konstruisanom procesu! Uzalud je sudija Mirsad Strika, pokušao da “trenira strogoću”– prejudicirajući odluku Apelacionog vijeća o delegiranju nadležnosti u procesu na Sud u Banjaluci kroz unaprijed rezervisanu sudnicu i najavljeno ročište, negativno odlučujući samostalno o ponovljenom prijedlogu sa zanovljenim argumntima odbrane, zabranjujući pravnom savjetniku tima branilaca da govori, i uzalud koristeći pauze da dodatno iščitava proceduralne akte…. No protiv zakonskih odredbi ipak dalje nije mogao. Odbrana je zatražila izuzeće tročlanog tužilačkog tima. Osim primjedbi na zakonitost ovog istražnog postupka, kao argument su naveli i navodnu istragu zbog navodne Dodikove prijetnje tužiocima na jednom od prethodnih ročišta.

– Dakle mi negiramo postojanje tog događajam ali smatramo relevantnim za izuzeće ono što radi Tužilaštvo BiH, a prema ovome imamo otvoren postupak. Ne znamo to svojstvo da li se neko smatra oštećenim svjedokom, jer iako se smatra svjedokom u tom događaju, postoji sukob interesa koji bi trebao isključiti postupanje u ovom predmetu – rekao je advokat Goran Bubić.

U skladu sa načinom kreiranja optužnice, pokušao je tužilac Nedim Ćosić perfidno da preduprijedi odbranu. I prije nego je zahtjev za izuzećem troje tužilaca stigao na red, da podmetne i četvrtog tužioca – Gordanu Bosiljčić, koja bi zastupala optužnicu. Već je bila zauzela i tužilačku stolicu neprisutne Nives Kanevčev.

– Ukoliko taj zahtjev bude postavljen, u ovom trenutku nije, prijedlog je Tužilaštva da se dva tužioca sa eventualnog prijedloga za izuzeće povuku, a da tužilac Bosiljčić pročita optužnicu – istakao je Ćosić.

No odbrana je zatražila izuzeće i “podmetnog” tužioca – Gordane Bosiljčić između ostalog i zbog pristrasnosti i improvizacije procesa.

– Neću sebi da uzimam više prava nego što imam. Ne mogu odlučiti o zahtjevu, o tome odlučuje glavni tužilac koliko god bio osnovan ili neosnovan, ja to moram uputiti – istakao je sudija Mirsad Strika.

I sudija Strika nije imao izlaz. Ponovo je odgodio početak glavnog pretresa, po prvi put u istoriji demokratije upriličenog ustavno i legitimno izabranim zvaničnicima zbog nepoštivanja odluka neustavnih i nelegitimnih stranaca. Osim ranijih argumentovanih tvrdnji o neustavnom bh. pravosuđu, za predsjednika Dodika ovakvim igrarijama ono je još jednom dokazalo i da je neozbiljno i neodgovorno. Kao i Nedim Ćosić, koji je, iako sa skromnim tužilačkim stažom, već sakupio bogat opus kontroverznih i tužilačkih i ranije sudijskih odluka. Poput one kada je presuđujući o davanju mita, kaznio davaoca a oslobodio sudiju primaoca.

– Mi sumnjamo u njegovu stručnost i moralnost.  Ovaj sud i sudanija će se pretvoriti u suđenje BiH. Nećete se obračunati sa Republikom Srpskom – poručio je Dodik.

Kao i predsjednik Dodik, istu poruku odaslali su i ostali zvaničnici Srpske.

– Apsolutno je jasno svima da je ovo politički pripremljena optužnica i teško da podnese ocjenu pravnu i činjenica da je ubačena u pravosuđe kao što je neka pravosudna arena, ne znači da je dobila pravno utemeljenje. Ako vi tamo navodite da je neko izvršio krivično djelo zato što je poštovao Ustav onda je to samo po sebi smiješno – istakla je srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.

– Ako vi nemate elementarno pravo na fer i korektno suđenje bez obzira koje i kakvo djelo je u datom momentu učinili onda zaista ne treba da živite u takvoj zemlji i takva zemlja ne treba da postoji. BiH ovakva kakva je ne zaslužuje da dalje opstane na ovim principima – poručio je premijer Srpske Radovan Višković.

Optužnica protiv Dodika i Lukića, već je detektovala mnoge zakulisne radnje pravosuđa BiH. Nema sumnje, da će to činiti i nastavak procesa, ubijeđeni su zvaničnici Srpske.

– Sve što se ovdje bude dešavalo biće naša pobjeda, odustati nećemo. Namješten je visoki predstavnik, namješteno je tužilačko vijeće, namještena je optužnica, sve je ovdje namješteno, jedino autentični smo mi i predsjednik Srpske i odbrana i odluke NSRS , autentični zasnovani na demokratskim principima i zakonima i tako ćemo da radimo, a ovi neautentični će se srušiti sami od sebe, a mi ćemo im pomoći – rekao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

– Sve više i više ljudi je ovdje i morate da znate da kada progonite nekoga za koga u Ustavu Republike Srpske piše da predstavlja Republiku i izražava njeno jedinstvo, onda progonite Republiku Srpsku, a to vam neće proći – jasan je Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Za struku sve do sada ispoljeno je stroga improvizacija kroz flagrantno kršenje prava. O tome će uskoro da budu obaviještene relevantne međunarodne institucije.

– Obratićemo se i Ujedinjenim nacijama i stalnim članicama i članicama Savjeta bezbjednosti o flagrantnom kršenju prava koje je ovdje prisutno – izjavio je advokat Goran Petronijević

Osim kršenja prava nosilaca pravosudnih funkcija, sudija Strika danas je prekršio i profesionalne norme i postulate. Prisutne zvaničnike Srpske na galeriji sudnice uvredljivo je nazvao “budžetlijama”, za šta etiketirani traže izvinjenje. Baš kao i za konstataciju da predsjednik Dodik i direktor Lukić imaju pravo na nepristrasnog tužioca. Da li je time i sam nehotice priznao da su aktuelni tužioci i te kako pristrasni!?

Autor: RTRS