Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Vojislav Kondić rekao je da je stav demobilisanih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata da je 9. januar neupitan kao dan stvaranja Republike Srpske i pokušaji da se zabrani njegova proslava mogu izazvati samo još veći otpor.
“Bilo kakve zabrane međunarodnih institucija i onih koji su nam bili protivnička strana tokom rata uopšte ne treba da intrigira jer se moglo i očekivati da se prema Srbima i srpskom narodu postave kao neprijatelju. Jedino je tragično i žalosno što se i danas taj odnos sa njihove strane ne mijenja”, rekao je Kondić Srni.

Takvi pokušaji, kaže Kondić, mogu izazvati i još veću želju kod srpskog naroda da istraje u ostvarivanju konačne slobode za srpski narod na ovim prostorima.

On je ukazao na činjenicu da je 9. januara Republika Srpska stvorena u miru, odbranjena u ratu, te da nastavlja da živi u miru.

“Nekome braniti i osporavati dan njegovog rođenja je apsurdna stvar i to samo pokazuje diskriminatorski odnos dijela međunarodne zajednice prema srpskom narodu i Republici Srpskoj”, rekao je Kondić.

On je naglasio da je neprikosnoveno da je 9. januar, Dan Republike Srpske i da će ga srpski narod, građani i demobilisani borci s ponosom obilježiti.

Izvor: SRNA/kozarski