BiH nema svoju imovinu. U dejtonskom Ustavu jasno stoji da imovinom i prirodnim bogatstvima isključivo raspolažu entiteti. Entiteti mogu da ustupe svoju imovinu BiH, ali svojevoljno, nikako otimanjem kažu eksperti ustavnog prava. Republika Srpska je na dobrom putu da uspješno zaustavi pomamu za centralizacijom i unitarizacijom BiH, i otimanja njene ustavne nadležnosti, kaže za ATV profesor i jedan od autora Ustava BiH Radomir Lukić. Parlament Srpske uspijeva da zaštiti svoju imovinu i na tome, kaže Lukić, treba insistirati, uprkos prijetnjama i najavljenim apelacijama SDA.

“SDA ima trvdo utvrđen put preko Ustavnog suda po formuli dva plus tri, tri plus dva i ja mislim da će to biti isto, jer Ustavni sud neće naći snage da kaže da je pogriješio i da zauzme drugačiji stav, to može biti samo onda ako se promijeni njegov sastav iako u njegov sastav dođu drugi ljudi, drugačijih shvatanja, ovi iz Federacije, dva Bošnjaka, neće svoj stav mijenjati nikako, što se tiče stranaca, sumnjam, tako da je to jedna pat pozicija”, rekao je Radomir Lukić, profesor Ustavnog prava.

Sve aktivnosti  bošnjačke političke elite, u saradnji sa destruktivnim dijelom međunarodne zajednice po ko zna koji put, pokreću talas pritisaka da se svim sredstvima dođe do uknjižavanja imovine u korist BiH, tvrdi to i ustavni profesor Siniša Karan.

Republika Srpska je u procesu stvaranja novonastale državne zajednice BiH, unijela svoj ukupni državnopravni, ali i kapacitet svoje imovine, kaže Karan. Nove najave apelacija i prijetnje sarajevskih političara su, tvrdi, pravno neosnovane i Ustavni sud BiH se ni ranije, a ni sada nije i ne može baviti pitanjem imovine, poručuje Karan.

“U kontekstu `prijetnji` Ustavnim sudom BiH, pitanje imovine, odnosno državne imovine nije ustavno pitanje, niti je to nadležnost Ustavnog suda. Ustavni sud ima jedino nadležnost da odlučuje u ustavnim sporovima”, izjavio je Siniša Karan, profesor Ustavnog prava.

Ustavni eksperti iz Srpske slažu se da je neustavna transformacija ustavne strukture BiH na sceni već 27 godina. Eksperiment nasilnog preuzimanja nadležnsoti, tvrde, neće uspjeti, jer Bošnjaci rade protiv Ustava i Dejtonskog sporazuma, te protiv volje konstitutivnih naroda koja imaju svoja zagarantovana prava.

 

Izvor: ATV