Čišćenje i radovi na uređenju korita Miloševice, po ocjeni nadležnih, daju rezultate. Okolna domaćinstva nisu osjetila posljedice nedavnih jačih padavina, a mašine na terenu potvrđuju da se radovi nastavljaju.

“Ukupna dužina koja je obuhvaćena radovima iznosi 4,5 kilometra. Od toga 1,6 km je projekat Javne ustanove ‘Vode Srpske’ i Grada Prijedora. Tu se radi potpuna regulacija korita, izgradnja obaloutvrda, parapetnih i potpornih zidova, nosivih, vertikalnih i horizontalnih greda. Ostalo je Grad samostalno uradio i ti radovi su obuhvatili izmuljivanje korita, uklanjanje smeća i drugih naslaga, izgradnju privremenih nasipa u zaštitu područja”, izjavio je v.d. načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Aleksandar Šobot. Iz redovnog održavanja, Grad Prijedor je izdvojio oko 30.000 KM.

Grad je pokrio potez u ukupnoj dužini od tri kilometra, koji je obuhvaćen 2. i 3. fazom projekta regulacije Miloševice. Trenutno je u toku prva faza.

“Mi smo išli malo unaprijed da uradimo pripremne radove koji su svakako doprinijeli da bujični potok Miloševica brže protekne i da ne bude poplava”, ističe Šobot.

Dodaje da Grad intenzivno razgovara s “Vodama Srpske” o nastavku 2. i 3. faze, jer će tek po njihovom završetku, sva naselja koja se naslanjaju na Miloševicu u potpunosti biti zaštićena od poplava. Grad je počeo sa čišćenjem korita Miloševice prije godinu dana.

Za pomoć domaćinstvima koja su zaplavljena od 2022. godine Grad je dosad izdvojio 150.000 KM, a još 200.000 KM će biti raspoređeno kad dobiju konačne liste zaplavljenih iz 2023.

Vlada RS izdvojila je preko tri miliona KM za uređenje korita Miloševice.

Izvor: kozarski.com