U Galeriji ” Sreten Stojanović” večeras je promovisana knjiga ” Od Detlaka do Ist Rivera” autobiografsko djelo Sredoja Novića, srpskog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Autor je novinarima izjavio da mu je ideja da napiše knjigu bila želja da udovolji porodičnom “pritisku” da iza sebe ostavi nešto nakon toliko godina života i rada budući da se bavio mnogim važnim i bitnim poslovima.

” Cilj mi je bio da pišem knjigu o životu porodice iz jednog vremena , a sa druge strane da pokažem kako ljudi iz malih mjesta, iz sirotinje i bijede čiji roditelji nisu ni narodni heroji, ni nosioci spomenice ni članovi partije mogu u životu da postignu nešto trudom, ponašanjem , svojim karakterom i svojim nastojanjem da naprave jedan snažan iskorak”, rekao je novinarima Nović.
On je dodao da se njemu posrećilo i da knjiga prikazuje taj njegov put od rodnog sela Detlaka.
” Meni se posrećilo da sam od tog malog bosonogog djeteta u selu , kao dvanaesto dijete u porodici imao čast i zadovoljstvo da govorim i u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija”, rekao je Nović.
Urednik Izdavačke kuće ” Besjeda” Nenad Novaković izjavio je da je ova knjiga hronika jednog vremena od 70 godina u kojoj na jedan autentičan način, književno vrlo spretno i vješto jezikom barata policajac Sredoje Nović.
” On nam kroz život jedne porodice predstavlja uzrastanje, stasavanje jedne stare države, njeno propadanje i nastajanje novog društva. U tom preplitanju raznih političkih, ekonomskih, socio-kulturnih događanja, on predstavlja jednu hroniku vremena. U centru pažnje je porodica kao centar svega i ona je taj faktor koja spaja i razdvaja, razlaže i sastavlja”, rekao je Novaković, koji je urednik ovog izdanja.
On je dodao da kad kažete Sredoje Nović mislite na politiku, a ova knjiga nema politike.
Na promociji je govorio i Novićev dugogodišnji prijatelj, aktuelni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan koji je istakao da bi bila šteta da Nović sve priče, koje je i on slušao i koje se nalaze u knjizi , nije zapisao.
“Sa druge strane, činjenica je da je on radio tako važne i odgovorne poslove u jednom sistemu i na vrhuncu i raspadu tog sistema i posebno stvaranju današnje Republike Srpske”, rekao je Karan.
On je dodao da je ova knjiga autobiografija jednog života jedne porodice, porodice Nović , ali da će vrijeme pokazati da će to biti autobiografija jednog vremena, jednog društva posljednjih 50-60 godina.
” Vrijednosti svaki od nas ponese iz svoje porodice i ako ponesete te vrijednosti kroz poslove koje radite nećete pogriješiti, a to su one najljepše vrijednosti koju mogu prenijeti otac i majka” rekao je Karan.
On je dodao da je poruka i da kada u jednom vremenu sačuvate i čuvate porodicu čuvate i državu, a ako izgubite porodicu izgubićete možda i državu.