Slavko Mitrović Cale, čuveni virtuoz na harmonici, kojeg smatraju jednim od najbolјih harmonikaša na Balkanu, za sebe skromno kaže da ne bi tako rekao. Dodaje da može biti najbolјi na nekom takmičenju, ali da ima mnogo dobrih harmonikaša na našim prostorima.

„Svi sviraju kako ko zna i ume, a meni je zadovolјstvo da moje kolege smatraju da sam ja vrhunski i meni je to dovolјno. Da li sam najbolјi? Nema najbolјih. Svi su najbolјi. Svako ko ima nešto svoje, neki pečat koji je ostavio u toku svog života bavlјenja muzikom. Tako sam i ja dosta toga ostavio i verovatno da ti mladi lјudi koji vole mene, njih nikad ne možete da ubedite da je neko drugi bolјi ili obrnuto. I neka, tako i treba. Bitno je samo da mladi imaju formiran muzički ukus koji ja negujem i ne samo ja, nego ima dosta mojih kolega koji vole muziku koja čuva tradiciju“, priča Mitrović.

Cale je prve lekcije iz muzike dobio u rodnoj Smederevskoj Palanci, a potom je u Kragujevcu, radeći u KUD-u „Abrašević“, počeo da nastupa sa pjevačima i instrumentalistima. U Beogradu je 1979. godine postao umjetnički direktor OKUD-a „Gradimir“, vođa orkestra i grupe pjevača. Nјegova bogata umjetnička karijera odvela ga je do Narodnog orkestra Radio-televizije Beograd. Status istaknutog umjetnika stekao je 1999. godine.

„Kao mlad čovek, postao sam član Narodnog orkestra Radio-televizije Beograd. To je bio san snova za sve muzičare u onoj bivšoj, velikoj Jugoslaviji. Onda sam maštao kako da postanem umetnik, pa sam dobio status istaknutog umetnika, koji je tog momenta imalo samo šest lјudi u Srbiji. To je status koji ne poznaje popularnost, jer on tretira samo kvalitet. I da imaš arhivske snimke u arhivi Radio Beograda. Ako si to snimio, to je muzika koja ostaje večno. To možda nije muzika koja je toliko isturena, poput hitova nekih pevača, ali za 50 godina, niko neće znati koje su to pesme, a ovo će se čuvati“, pojašnjava ovaj veliki umjetnik.

Kaže da je u bogatoj karijeri doživio da u Rostovu u Rusiji otvori najveći festival harmonikaša na svijetu.

„Festival je trajao nedelјu dana, a ja sam imao čast da ga otvorim svojim solističkim koncertom. Sad možete zamisliti kakav je osećaj kada najbolјi harmonikaši sveta sede u publici, a vi svirate koncert sat i 15 minuta“, sa osmijehom priča Mitrović.

Kako kaže, sve više piše i komponuje za orkestar i pjevačku grupu „Etnofonija“ koju vodi. Rado dolazi u Prijedor. Mnogim pjevačima je bio učesnik na njihovim albumima i kaže da ne bi nikog izdvajao.

„Muzika je i život. To je jedan specifičan spoj. Ako se bavite onim što volite, onda nemate osećaj da je to posao. Radite ono što vas čini srećnim i zadovolјnim. Ponekad putovanja znaju biti naporna, ali sva muka prođe kad stanete na scenu, kad se otvori zavesa i kad počne koncert. Kad vidite koliko uživate u tome, shvatite da ste privilegovani“, ističe na kraju za „Kozarski vjesnik“ Slavko Mitrović Cale.

Izvor: kozarski.com