Fondacija za razvoj grada Prijedora za devet godina postojanja i rada obezbijedila je malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednim gazdinstvima više od sedam i po miliona KM kredita, više od 3,7 miliona KM garancija za kredite i više od 530.000 KM subvencija kamata, prenosi Srna
Od ukupno 138 zahtjeva za izdavanje garancija na kredite, pozitivne odgovore dobila su 133 korisnika, među kojima je po 45 fizičkih lica i preduzetnika, a 33 su pravna lica.

“U posljednje tri godine nema realizovanih garancija, odnosno kreditnih sredstava prema fizičkim licima, a nakon trogodišnjeg pada u realizaciji ukupnih kreditnih sredstava i garancija, evidentan je pomak u 2016. godini”, navodi se u izvještaju Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora.

Fondacija za razvoj grada Prijedora osnovana je u godini početka svjetske ekonomske krize, finansira se iz budžeta grada Prijedora i izdaje garancije za kredite malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednim gazdinstvima.

Garancija pokriva 50 odsto kredita, a maksimalni krediti za pravna lica su 200.000 KM, za preduzetnike 100.000 KM i za poljoprivredne proizvođače 50.000 KM uz period otplate od jedne do sedam godina i kamatnu stopu od 4,95 odsto.

Krediti koji ostvare pravo na subvenciju kamata posredstvom Fondacije za razvoj grada Prijedora nosioca koštaju svega jedan odsto kamate.