Đaci osnovnih škola u sarajevskom kantonu uče da su Srbi bili agresori na BiH i da su počinili etničko čišćenje i genocid nad Bošnjacima.

Odluku da se Bošnjacima od “malih nogu” usađuje mržnja prema Srbima nedavno je donio aktuelni ministar obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo (KS) Elvir Kazazović.

Iako su u BiH i dalje na snazi smjernice za pisanje udžbenika istorije, koje je 2005. godine donijela multinacionalna stručna komisija po preporuci Savjeta Evrope i UNESCO, a koje predviđaju da ratne događaje iz nedavne prošlosti djeci ne treba interpretirati na način koji širi mržnju i vrijeđa osjećanja drugih naroda, SDA-ov ministar obrazovanja u KS riješio je suprotno.

– Tokom aktuelne školske godine đaci koji pohađaju 9. razred osnovnih škola u Sarajevu prvi put će nakon rata detaljno učiti o opsadi Sarajeva, etničkom čišćenju i ratnim zločinima počinjenim u BiH, te o genocidu u Srebrenici. Nastavnici se obavezuju da đacima osiguraju osam časova obrađivanja navedenih tema, a kroz četiri časa obrade i četiri časa obnavljanja gradiva – poručio je Kazazović.

Ratno gradivo

On je otkrio i to da će od sljedeće školske godine u udžbenicima istorije za osnovce u sarajevskom kantonu biti štampani novi sadržaji koji će, kako je rekao, obrađivati “ratno gradivo”.

– Želja nam je da ovu inicijativu prihvate i ostali kantoni u Federaciji BiH, a već postoji zainteresovanost i drugih kantona da primjene isti metod kao i mi u Kantonu Sarajevo – rekao je Kazazović.

Inače, u smjernicama usvojenim prije 13 godina navodi se da kontroverzne istorijske teme mogu biti obrađivane u udžbenicima, ali da obavezno treba navesti da postoje različite interpretacije istih događaja, uz citiranje različitih istorijskih izvora. Takođe, predviđeno je da jezik koji se koristi u udžbenicima mora biti oslobođen termina i definicija koji navode na mržnju i stvaraju sliku neprijatelja.

OEBS

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević za “EuroBlic” ističe da bošnjačke, ali i hrvatske vlasti u brojnim kantonima već dugo ne poštuju usvojene smjernice za suzdržavanje od govora mržnje u školskim udžbenicima.

– Djeca u osnovnim školama u FBiH već dugo izučavaju da su Srbi okupirali dijelove Sarajeva, da je u Srebrenici počinjen genocid, koriste se uvredljivi termini i riječi kao što su “srbočetnici”, “agresori”. Prošle godine sam o tome obavijestio OEBS, ističuči da se u FBiH ne poštuju dogovorene smjernice o sadržajima koji se ne mogu objavljivati u đačkim udžbenicima. Budući da se u FBiH ništa nije promijenilo, a kako vidimo, sada se najavljuju i neki novi potezi, nije nam preostalo drugo već da i našu djecu u školama učimo o događajima iz nedavne prošlosti. Takve smjernice već su upućene Pedagoškom zavodu RS – kaže Malešević.

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac smatra da je skandalozna odluka SDA-ovog ministra obrazovanja namjerno donijeta kako bi se mladi Bošnjaci “kontaminirali” mržnjom prema Srbima.

– Opasno je djecu podučavati takvim sadržajima, a za SDA je jasno da njima nije u cilju utvrđivanje istorijske istine – kaže Košarac.

Patologija u udžbenicima

U školskim programima pojedinih kantona u FBiH već godinama su u upotrebi udžbenici istorije za osnovnu školu koji obiluju uvredljivim izrazima i širenjem mržnje prema Srbima.

U jednom udžbeniku za osmi razred osnovne škole, između ostalog, navodi se da su “Srbi bombardovali i uništavali gradove i sela, a potom počinili masovno ubijanje, pljačkanje i protjerivanje stanovništva” .

Takođe se dodaje da je „srpsko-crnogorska agresija na BiH dugo pripremana, a izvedena je uz pomoć srpskih terorističkih formacija“.

EuroBlic