Bošnjački član Predsjedništva ponovo zvecka oružjem. Tokom obilježavanja stradanja Bošnjaka u Ahmićima, Bakir Izetbegović je u lokalnoj džamiji govorio o proizvodnji novog naoružanja – od haubica, transportera do višecijevnih bacača raketa. Srpski političari jedistveni u osudi. Tražiće međunarodnu kontrolu vojnih fabrika u Federaciji. Iz OHR-a i američke ambasade poziv političarima da se uzdrže od ovakve retorike.

Izetbegović je nakon molitve za 116 bošnjačkih civila koje su hrvatske snage ubile u Ahmićima, rekao da njegov narod više nikad neće biti vojno slab i da su već proizveli samohodne haubice. Јačanje vojnih fabrika u Federaciji, za Izetbegovića je garant da se više nikad neće ponoviti situacija kao kad su, kako je rekao, Bošnjaci morali prodavati krave da bi kupili pušku.

-Napravićemo i vojni transporter. Napravili smo pušku, a napravićemo i onu dobru, taktičku, kalibra 12,7. Napravićemo i višecjievni bacač raketa i granate za njega, imaćemo i dronove. Nikad se više neće desiti da nam neko pokuca na vrata, a da nemamo čime odgovoriti rekao je Izetbegović.

Da na ovakve izjave Republika Srpska treba snažno odgovoriti, smatra srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Kaže da se pokazalo kao dobro to što je Srpska nabavila novu opremu za policiju. Zahtijevaće kontrolu fabrika koje je hvalio bošnjački član Predsjedništva.

-Imam namjeru da povodom ovoga vrlo brzo pozovem čelnike ključnih zemalja članika Savjeta za primjenu mira, jer ovo više nije slučajno – izjavio je Ivanić.

SNSD-ov poslanik u Parlamentu BiH Staša Košarac podsjeća da je Republika Srpska proglasila vojnu neutralnost i time pokazala kojoj vrijednosti teži. Smatra da srpski član Predsjedništva BiH treba da zatraži hitnu sjednicu tog tijela.

-Očigledno da Izetbegović nešto zna, a sjedi zajedno sa Ivanićem. Dužnost Ivanića, kao člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, jeste da insistira na hitnoj sjednici, da dobije informacije i da vidimo kako dati adekvatan odgovor – naglasio je Košarac.

Analitičari kažu da je odavno stvoren sistem u kojem samo Bošnjaci mogu nekažnjeno davati huškačke izjave.
Upozoravaju da je BiH jedna od rijetkih država u kojoj nadležne institucije ne kontrolišu fabrike naoružanja i zbog toga predlažu konkretne mjere.

-Moramo kontrolisati njihove paralelne sisteme, paralelene vojske i njihove stranačke fabrike oružja jer postoji šest stranački kontrolisanih fabrika namjenske industrije u Federaciji – rekao je stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednost, ističe da nije problem u Bakiru Izetbegoviću jer on nije ništa novo rekao.

-Pitanje je zašto ćute oni koji se uvijek oglase kad, makar i usput, pronađu neki povod da disciplinuju Republiku Srpsku -dodaje Ćeranić.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ne najavljuje konkretne aktivnosti. On se zadovoljio samo oštrom osudom Izetbegovićevog govora.

-To su ljudi koji nemaju odgovornost ni prema svom, pa ni prema drugim narodima u Bosni i Hercegovini. I to je jedna od najretrogradnijih ideja uopšte – izjavio je Mektić.

Politikologa Aleksandra Vranješa zabrinjava izostanak osuda zbog prijetnji koje Izetbegović neprestano ponavlja, dok istovremeno do inostranih medija dospijevaju priče o navodnim paravojnim jedinicama Republike Srpske.

-To nam govori o duplim standardima Međunarodne zajednice. Kako neko priprema međunarodnu javnost da za bilo kakve potencijalne političke i nepolitičke konflikte isključivo okrivi Republiku Srpsku – kaže Vranješ.

Udruženje “Čast otadžbine“ navodi da je sporna izjava dio aktivnosti dijela međunarodne zajednice koja akterima i simpatizerima, kako kažu, politike sarajevske “čaršije“ želi da stvori unitarnu BiH.