Politički analitičar Anđelko Kozomara ocijenio je da je otkriće skladišta raznih vrsta naoružanja i municije u blizini džamije u selu Matuzići kod Doboja potvrda informacije o planskom naoružavanju paravojnih struktura u režiji SDA i znači samo jedno – da će Bošnjaci i “oružjem pokušati da uguše Srpsku”.

Kozomara je ukazao da se na teritoriji FBiH nalaze fabrike naoružanja u Vitezu i Travniku koje su ostale još iz vremena nekadašnje SFRЈ i naglasio da su Srbi pod pritiskom međunarodne zajednice potpuno uništili i pješadijsko i artiljerijsko i oklopno naoružanje koje im je preostalo od Vojske Republike Srpske.

On je rekao da su Bošnjaci dio naoružanja sklonili i na osnovu tih uzoraka nastavili proizvodnju u svojim vojnim fabrikama.

– To se otkrilo tek nedavno kada je Bakir Izetbegović rekao da oni imaju razvijenu namjensku industriju koja godišnje proizvede i izveze za oko 650 miliona KM, a da dio tog naoružanja ostavljaju, kako je on rekao, za ne daj bože – rekao je Kozomora za Sputnjik.

On je podsjetio da se Izetbegović tom prilikom hvalio višecjevnim bacačima raketa, haubicama velikog dometa – navodno 50 kilometara, za razliku od onih ЈNA čiji je domet bio 25 kilometara, dodavši da je Republika Srpska tražila istragu međunarodne zajednice koja je i naredila uništavanje oružja.

– Međutim, ta ista međunarodna zajednica je odgovorila da je riječ o zanemarljivo malom broju naoružanja i da oni nisu ništa primijetili. Sada je otkriveno ogromno skladište neposredno uz džamiju u selu Matuzići kod Doboja sa raznim vrstama naoružanja i municije. Dakle, očigledno je da su oni tajno proizvodili i sklanjali naoružanje na lokacije za koje su mislili da će ostati neotkrivene – rekao je Kozomara.

On je konstatovao da to znači samo jedno – da će i oružjem pokušati da uguše Srpsku.

– Pokušavali su to raznim mjerama, finansijskim, političkim, suđenjima i kada im sve to nije pošlo za rukom, a od tih perfidnih pritisaka je Srpska još i ojačala, očigledno razmišljaju da, kako je rekao Bakir Izetbegović, ako jednog dana zatreba, povade naoružanje i ponovo pokušaju nasilno da protjeraju Srbe sa ovih prostora. Šta je moguće i šta će se događati, teško je predvidjeti – istakao je Kozomara.

Predsjednik beogradskog Foruma za terorizam i tranziciju bezbjednosti Milan Pašanski smatra da je to očigledno pripremanje svih bošnjačkih potencijala za neki “Dan D”, koji će možda da uslijedi, a možda i neće, ali, kako kaže, oni očigledno ne gube vrijeme.

– Riječ je o doziranom pristupu. Stvaranju atmosfere. Gotovo pet miliona dolara je ubačeno u medijsku sferu radi stvaranja problema ili rušenja predsjednika Srpske Milorada Dodika. Ovo su ti dodatni pritisci koji se naravno prave u obavještajnim kuhinjama i koji se po potrebi lansiraju – naglasio je on.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci odavno lagano rade taj posao.

– Pripremaju se za trenutak kada stigne naredba da je pravi momenat, recimo, za neku akciju, koja bi se eventualno isprovocirala, poput Markala, da mogu da djeluju. Tamo je vrlo zapaljiva atmosfera, taj nekakav fitilj je sve kraći i kraći. On je odavno upaljen, za sad lagano tinja i vrlo je rovita atmosfera – ocijenio je Pašanski.

On je naveo da je u BiH prisutan obavještajni faktor i da se ovakve vijesti lansiraju po potrebi, kada dođe pravi trenutak za to.

Pašanski se osvrnuo na teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, što je, kako je rekao zapravo bila poruka Srbima sa obje strane Drine.

– Ovo je neka slična priča koja se šalje na obje strane, jer je svaki teroristički akt ili ovako lansirana priča zapravo medijski čin, naravno, brižljivo izbalansiran, za koji je precizno odabran trenutak. To bi mogla biti i ova priča čija je poruka – ako Srpska i dalje bude mislila svojom glavom, a samim tim i djelovala, onda su mogući svakojaki ishodi, pa uključujući oružani – smatra on.

Prema njegovom mišljenju objavljivanje dokumenta stranih obavještajnih službi o aktivnostima o naoružavanju paravojnih struktura oko SDA još od 2012. godine je u stvari poruka da prijetnje nisu mrtvo slovo na papiru, da se ne prijeti praznom puškom, već da iza toga već duže vrijeme stoje ozbiljne pripreme.

– Situacija je samo na površini mirna, a ispod se svašta kuva – zaključio je Pašanski.

Policija je u privatnoj kući u selu Matuzići u federalnoj opštini Doboj jug pronašla dva ručna raketna bacača, šest raketa za raketni bacač, tri tromblonske mine, dvije ručne bombe, te 1.350 metaka kalibra 7,62 milimetra, potvrđeno je iz Federalne uprave Civilne zaštite.

U dokumentima stranih obavještajnih službi navodi se da namjenska industrija FBiH od sredine 2012. godine planski, prema nalogu SDA, tajno radi na izradi teškog naoružanja i municije za potrebe paravojnih formacija Bošnjaka u slučaju izbijanja novih sukoba.

RTRS