Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je, komentarišući zaključke koje su usvojili SDA i Islamska zajednica u BiH, da lider te stranke Bakir Izetbegović kreće u ekstremizam kako se približavaju izbori u BiH, jer bošnjačkom narodu do sada nije ništa dao sem praznih obećanja, te da bi bilo vrijeme da za to podnese račun.

Anđelković je rekao da Izetbegović može samo da daje nova obećanja i kreće u novu histeriju i da iz tog ugla treba gledati ono što se desilo u Sarajevu.

On je naglasio da je apsolutno jasno da je u tim zaključcima iznesena gomila laži i mnoštvo neistina, od toga da su Bošnjaci diskriminisani u Republici Srpskoj, što je, kako kaže, “smiješno, jer se veliki broj Bošnjaka vratio u Srpsku”.

-S druge strane, Srbi u Federaciji BiH ne postoje. Od Sarajeva, pa nadalje prisustvo Srba skoro da nije markirano. Srbi su potpuno etnički očišćeni i ne vraćaju se, što jasno govori gdje je izložen jedan narod pritisku, a gdje nije – dodao je Anđelković.

On je konstatovao da je ključna ideja koja provijava kroz zaključke želja da se potpuno anulira Dejton i da se nametne centralizacija koja bi od BiH, umjesto državne zajednice sa tri naroda i dva entiteta, stvorio državu jednog naroda, gdje bi Srbi i Hrvati bili nacionalne manjine.

-To je ono što želi Izetbegović, ali je, s druge strane, svjestan da je to nerealno. S obzirom na to da idu izbori, on će svoj narod ubjeđivati i da je nerealno realno kako bi dobio glas – smatra Anđelković.

On je ukazao da je Izetbegović politički gubitnik i naglasio da je jasno da je njegova priča u najvećoj mjeri istrošena.

-On je danas samo sjenka onog što je bio ranije, ali i sjenka treba da nastavi politički da egzistira, jer to za njega nije samo politika, to je i biznis. Bakir će pokušati da “ukrade duše” onih koji su zbunjeni i koji ne shvataju suštinu stvari. Veliki broj Bošnjaka će ga napustiti, ali će sačuvati dovoljan broj glasača da može da nastavi da egzistira i stvara probleme BiH, regionu i svojim sunarodnicima – zaključio je Anđelković.

Učesnici jučerašnjeg sastanka, čiji je domaćin bio lider SDA Bakir Izetbegović, zatražili su da bez odgađanja bude zaključen osnovni ugovor između BiH i Islamske zajednice u BiH.

Jedan od zaključaka učesnika sastanka jeste da je “neprihvatljivo da se Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj tretiraju kao građani drugog reda”.

Srpskainfo